L'Hospital de Mataró organitza una jornada de bioètica amb el tema principal de l'autonomia, el proper dimecres 10 de maig. A través d'aquesta temàtica es vol abordar el paper de l'autonomia en les relacions entre els professionals sanitaris i els pacients, i com aquest principi bioètic ha anat evolucionant en el temps.
La bioètica és un camp relativament nou, que va sorgir en els anys 70 quan un grup d'experts va establir quatre pilars per a la pràctica de la medicina: beneficència, no-maleficència, autonomia i justícia. Això significa que, en la pràctica mèdica, els professionals han de buscar el bé del pacient sense fer-li mal, respectant les seves decisions i tractant-lo amb justícia.
En aquest sentit, és important que els professionals sanitaris tinguin una relació horitzontal amb els pacients, basada en l'explicació clara i comprensible dels procediments i tractaments, respectant la seva privacitat i les seves decisions.
No obstant, l'autonomia també té els seus límits. En casos com el dels testimonis de Jehovà, que rebutgen les transfusions sanguínies, o en situacions d'eutanàsia, on hi ha condicions específiques per complir, l'autonomia pot entrar en conflicte amb altres principis bioètics.
Així doncs, la jornada de bioètica a l'Hospital de Mataró també abordaran temes com la discrepància en les decisions basades en les opinions i les creences dels pacients, i la importància de prendre decisions compartides entre professionals i ciutadans. On estan els límits en la presa de decisions en casos de gent gran, malalts de salut mental, adolescents... els conflictes entre el que vol la persona i el que necessita es posaran sobre la taula en aquesta jornada.
En un context on les noves tecnologies i la informació immediata són cada vegada més presents, és important fomentar la corresponsabilitat en la presa de decisions de salut i promoure el diàleg i la comprensió mútua entre els professionals sanitaris i els pacients. En definitiva, la bioètica és un camp en constant evolució, que necessita adaptar-se als canvis socials i tecnològics per poder garantir la millor pràctica mèdica possible.
- Inscripcions a través d'aquest correu electrònic: formacio@csdm.cat
Programa de la 4a jornada del Comitè d'Ètica del Consorci Sanitari del Maresme
Dimecres, 10 de maig
9.45h. Recepció i lliurament de la documentació
10.00h. Inauguració Rafael Lledó, gerent del Consorci Sanitari del Maresme, (CSdM) Monica Ballester, directora Mèdica del CSdM Mateu Cabrè, president del CEA del CSdM.
10.15h. Conferència “Autonomia. La persona i la comunitat. De la discrepància a les decisions compartides”. Presentació: Ramon Tous. Metge internista. Membre del CEA. Associació de Jubilats de l’Hospital de Mataró. CSdM. Ponent: Josep Ramos Montes. Psiquiatra. Màster en Bioètica. Membre del Comitè de Bioètica de Catalunya i del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya.
11.15h. Descans – cafè
11.45h. Taula rodona “Debat sobre l'autonomia individual: “Què vol la persona i què necessita? ”. “On estan els límits de l’autonomia ?” Moderador: Mateu Cabré Roure. Metge internista del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Mataró. President del CEA. CSdM.
Ponents:
- Ferran Masanés Toran. Medicina Interna. Hospital Clínic. La gestió dels conflictes entre el que vol la persona i el que necessita en les cures de les malalties avançades.
- Rosa Hernández. Psiquiatra, coordinadora d’àmbit ambulatori d’adults. Salut Mental i Addiccions. CSdM. Malaltia mental crònica. Reptes de l’exercici de l’autonomia.
- Joaquim Puntí. Psicòleg Clínic, coordinador de la Cartera de Serveis de Psicoteràpia Infantojuvenil i Hospital de Dia d'Adolescents. Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell. Els adolescents, com gestionar l’autonomia durant el desenvolupament i creixement de la persona.
- Eduardo Valenciano Mendoza. Psicòleg especialitzat en addiccions. Atenció i investigació de Socioaddiccions-AIS
14:00 Cloenda. Resum i conclusions