Un estudi de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) determina que els ciutadans donen més suport a l'acció climàtica després de la pandèmia de covid, però que es mostren més pessimistes en les seves expectatives. Un equip d'investigadors ha analitzat les expectatives públiques sobre l'acció climàtica futura a partir de les respostes textuals obtingudes a través d'una enquesta i la seva posterior anàlisi mitjançant mètodes de lingüística computacional. Els resultats, que s'han publicat a la revista PLoS ONE, mostren que la gent té més expectatives negatives que positives sobre com afectarà la pandèmia en les polítiques governamentals i en l'acció ciutadana contra el canvi climàtic.
La majoria de les opinions públiques identificades en relació amb l'acció governamental reflecteixen percepcions negatives. En general, fan referència a la menor atenció prestada al canvi climàtic, a les limitacions pressupostàries degudes a la covid i a la crisi econòmica i sanitària associada, així com a l'augment dels residus a causa de l'ús de mesures de protecció d'un sol ús com mascaretes i guants.
Un reduït nombre de persones (8,2%) veu poca o cap connexió entre la covid i l'acció climàtica. Només dos aspectes són de naturalesa més positiva, amb un 15% de les opinions, en què consideren que la covid és una crida d'atenció sobre el medi ambient o assenyalen canvis positius en els hàbits de consum i el teletreball.
Pel que fa a les expectatives de la població sobre les accions dels seus propis conciutadans, el 31% té opinions positives sobre la situació i creuen que la pandèmia ha generat una consciència mediambiental més gran i un consum més responsable. Tot i això, la majoria dels enquestats segueixen expressant opinions negatives, suggerint, per exemple, que la gent ja té massa problemes per preocupar-se per l'acció climàtica, o que els ciutadans tornarem ràpidament a les velles rutines una vegada la pandèmia hagi acabat per complet.