De la dona sembla que només se’n parli quan s’aproxima el 8 de març i els mitjans pequem d’oportunistes, posant sobre la taula temàtiques, debats i realitats que la resta de l’any resten silenciades. Per sort, però, hi ha espais que contraresten aquesta dinàmica i que s’estableixen al territori de forma permanent per a l’autoconeixement, l’acompanyament i el sostent emocional, físic i mental de la dona en tots els seus cicles. Espai Deesa és un d’aquests projectes que a Mataró i de la mà de dues especialistes i un equip de complicitats vol ser d’ajuda per a elles. “Quan una dona coneix la seva ciclicitat, el seu cos, les seves emocions pot expandir-se en la seva vida de forma plena així com viure un embaràs i postpart conscient”, explica Cristina Perich.
Cada cop hi ha més dones que es pregunten què passa dins seu, que tenen ganes de conèixer com funciona el seu cos, per què se senten d’una manera o d’una altra i busquen una forma nova per relacionar-se amb elles mateixes i altres dones, creant tribus i recuperant tot allò que hem anat perdent dins la societat patriarcal. Tots aquests neguits troben acolliment en aquests nous espais que parteixen d’elements bàsics com l’educació menstrual per a joves, per vèncer vells i antics tabús.
Conèixer el cos, escoltar-lo i entendre’l
A Espai Deesa treballen a partir d’acompanyaments individuals. Són un equip: la Cristina com a Doula i naturopata femenina i la Jessica com a coach ciclica per estar al costat de la dona. “No es tracta tant d’ensenyar sinó fer guiar a la dona per a que posi consciència en el seu cos i les seves emocions i quan això succeeix poden sortir a la llum molts sentiments intensos o experiències que necessiten ser acompanyades i validades per poder-les transitar i transformar. Des de l’educació ordinària i la sanitat pública no es dona aquest acompanyament”, explica Perich. Per això a Espai Deesa oferten tallers per les escoles, cursos online d’autoconeixement i cercles de dones.
Què se’n treu, d’aprenenatges com aquests? A nivell físic la dona que connecta amb el seu cicle pot detectar signes del propi cos “i sobretot al connectar amb el teu sistema reproductor aprens a respectar-lo valorant alternatives com les compreses de tela o l’ús de mètodes anticonceptius no invasius que són més respectuosos amb el teu cos”, explica Perich. Pel que fa a la salut mental, “conèixer les fases del teu cicle menstrual et permet navegar de forma segura en el teu dia a dia, quan aprens com funcionen les teves emocions en cada fase pots anticipar-te i respectar els teus tempos”.