Estiu. Sol, calor, platja i/o piscina i les ganes de lluir una pell ben bronzejada. Aquest seria el pa de cada dia de moltes persones que aprofiten els mesos de juny, juliol, agost i setembre per descansar quan es pot i per prendre el sol. Que a l’hora de fer-ho cal protegir-se ja és de domini públic, però en aquestes línies n’exposem els motius i els acompanyem de les principals recomanacions dels experts en dermatologia. Ho fem amb documentació oficial del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Les cremades solars augmenten el risc de desenvolupar càncer de pell. Ara bé, el fet d'utilitzar productes fotoprotectors no s'ha de considerar una manera segura de perllongar l’exposició al sol. Els efectes de la radiacions ultraviolades a la pell són acumulatius i progressius: la suma d’hores d’exposició al sol al llarg de la vida també augmenta la predisposició a patir càncer de pell. Per això, evitar estar al sol molt de temps i buscar l'ombra és tan important com aplicar un protector solar adequat al tipus de pell de manera correcta.
D'altra banda, cal tenir en compte que el “sol artificial” no és més segur que el sol. L'efecte de les llums per bronzejar, que també emeten radiacions ultraviolades, és el mateix que el del sol de migdia quant al risc de càncer de pell. Recordeu que estar bronzejat no és un signe de salut. El fet que la pell canviï de color és senyal que s’hi ha produït un dany. La vermellor i el bronzejat són reaccions de defensa de la pell davant l’agressió que suposa l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades.
Les recomanacions
- Cal protegir-se tots els dies, també els ennuvolats, ja que les radiacions passen a través dels núvols.
- Si voleu prendre el sol, comenceu a fer-ho de manera gradual.
- Buscar espais d'ombra durant les hores centrals del dia, entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda, quan la intensitat de les radiacions solars és més important i la possibilitat de cremades solars és més gran.
- Apliqueu-vos filtre solar amb factor de protecció adequat al tipus de pell (i com a mínim de 15 SPF) vint o trenta minuts abans de l'exposició al sol i cada dues hores, després de cada bany o si se sua molt. Poseu-vos-en la quantitat adequada i vigileu-ne la data de caducitat.
Els nadons i els infants durant els primers anys de vida són molt sensibles als efectes de les radiacions solars i als cops de calor, per això se'ls ha de protegir de l'exposició directa al sol i donar-los aigua perquè mantinguin una bona hidratació. Aquestes recomanacions són vàlides tant si esteu de vacances a la platja com a la muntanya.