La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'empresa Alàbriga S'Agaró SL i l'Institut del Patrimoni Culinari Català han signat aquest dimecres un conveni per establir la Càtedra de Neurogastronomia. És la primera del món en aquest àmbit i la principal funció és l'estudi, el coneixement i la recerca dels mecanismes que influeixen en la percepció i experiència dels aliments. Aquesta matèria és una iniciativa del catedràtic de l'Àrea de Psiquiatria del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB i director del mateix departament, el professor Antoni Bulbena.
Un altre dels objectius és analitzar les tècniques i tecnologies culinàries per millorar i fer més apetitosos i saludables els aliments. Una de les línies d'investigació serà com el cervell influeix en la percepció i el gaudi a l'hora de menjar, des d'un enfocament que inclou disciplines com la salut, la neurociència cognitiva, la psicologia, el màrqueting i el disseny.
La voluntat és aplicar els coneixements a dues àrees, les ciències de la salut en totes les seves vessants i les ciències de l'alimentació, amb un estudi que va des de les propietats dels aliments fins a la seva transformació en consum. S'espera crear, entre d'altres, una dieta amb ingredients que influeixin més sobre l'estructura i activitat funcional del cervell que ajudi a prevenir, i fins i tot revertir, malalties com l'Alzheimer i el Parkinson.
La Càtedra de Neurogastronomia – Universitat Autònoma de Barcelona també durà a terme cursos de màster per a professionals de la restauració, de la indústria alimentària i professions vinculades amb l'alimentació.