La Covid-19 ha tornat amb força (de fet mai se n’ha anat) i, vaticinen els experts, pot trobar en el temps de tardor i hivern la plataforma per tornar a pujar la seva incidència, encara més. Som ja de ple en una segona onada davant la qual bona part de l’ecosistema social i sanitari ha canviat i està molt més preparat que al març. Un bon exemple són les residències de gent gran, que van ser el subjecte de massa males notícies i estadístiques a la primavera però que, com a sector, han sabut fer-se fortes, dotar-se d’eines, adoptar protocols estrictes i poder presentar-se ara com un entorn segur davant de la Covid-19.
Parlar de residències de gent gran a Mataró és fer-ho del és fer-ho del Grup VL, que a través de la marca VIMA gestiona 3 centres a la ciutat (Mirador, Can Boada i Laia), un quart al Maresme, a Sant Vicenç (Vora Balís). El seu director executiu, Sergio Osuna, explica que “ara estem molt més preparats de manera que tenim els centres i l’organització adaptada per actuar amb la màxima celeritat davant de cada positiu, sigui simptomàtic o asimptomàtic”. El dia a dia a l’interior de les residències ha canviat, amb les instal·lacions, els grups i les activitats sectorialitzades d’acord als protocols per l’entitat fa balanç comparatiu de la primera i la segona onada i posa en valor l’actual sistematització (fins i tot hi ha la figura d’una coordinadora de Covid o nous softwares de dades fiables per gestionar material o dades de control epidemiològic) per reforçar el servei dels seus centres a la comarca.
Els gestors posen en valor la col·laboració amb la sanitat pública davant dels casos detectats
“En la primera onada les residències no disposàvem d’EPIs (Equips de Protecció Individual) i ara en canvi tenim estoc per poder passar possibles puntes d’incidència Covid amb el marge de 6 setmanes. També a diferència de llavors tenim mecanismes de diagnosi i, el més important, hem demostrat que fem un molt bon equip juntament amb els nostres centres hospitalaris i CAPs de referència”, explica Osuna. Des de VIMA es posa en valor la col·laboració entre la xarxa de salut pública i els propis centres, a efecte epidemiològic o de proves diagnòstiques: “tothom s’hi està deixant la pell i notem com la confiança en nosaltres ha augmentat per la bona experiència i resultats acumulats”. Un bon exemple d’aplicació dels protocols va ser la detecció i control d’un brot a la Residència El Mirador de Mataró a l’agost, que va ser acotat i definit a temps.
La importància dels familiars i la sociabilitat
Un altre dels aspectes amb els que ha canviat el servei de les residències de gent gran després de l’experiència de les primeres setmanes és amb el foment de l’activitat i la sociabilitat dels usuaris. “Des d’un bon inici ens va preocupar la possible davallada psicològica i física de les persones confinades a l’habitació, per la qual cosa hem introduït dos programes d’estimulació cognitiva i motriu”.
També el rol dels familiars, tant importants, centra el dia a dia a les residències que prioritzen mantenir-hi el contacte de forma segura i en el màxim que es pugui, sigui amb la promoció de vídeotrucades, visites segures o activitats en comú. És entre totes les parts que es reforça la protecció de les residències com un actiu de societat reforçat protocolitzat i segur davant un virus encara latent.