Arriba la primavera i amb ella també l’operació bikini per a molts i moltes que han deixat aparcada la missió de mantenir-se en forma els passats mesos. Tant si aquest és el cas com si us manteniu actius durant tot l’any, independentment de la temporada que sigui, és probable que no coneixeu la forma correcta d’organitzar els entrenaments de força (com aixecar peses) i els de càrdio.
Quin és el millor moment per aixecar peses a l’entrenament de càrdio?
És recomanable fer càrdio després d’aixecar peses, ja que per poder donar el màxim rendiment als exercicis de força necessitem tenir els músculs sense fatigar. Tot i això, és imprescindible escalfar abans de començar qualsevol activitat esportiva, així que podem començar la nostra sessió amb una mica de càrdio (sense arribar a fatigar-nos) i després seguir amb els exercicis de força com l’aixecament de peses i ús de màquines per acabar finalment l’entrenament amb més càrdio. Aquí us deixem amb un resum:
- Entrenaments d’una hora: escalfament cardiovascular de 5 minuts (ritme suau) + 40 minuts d’entrenament de força com aixecament de peses + 15 minuts d’entrenament cardiovascular (d’una intensitat moderada).
Cal esmentar que les peses i la resta d’exercicis de força ajuden a perdre pes i cremar greix, tot i que normalment es cregui que per aconseguir-ho necessitem centrar-nos únicament en el càrdio. De fet, si seguim l’ordre recomanat en el paràgraf anterior aconseguirem el millor resultat possible, ja que si després d’una sessió intensa de força fem càrdio (grau moderat), el nostre cos farà servir el greix com a combustible, ja que haurem esgotat prèviament la major part del glicogen present als músculs.
Si ho fem a la inversa, començant pel càrdio moderat i acabant amb els exercicis de força, arribarem cansats a la segona part de l’entrenament i es reduirà la intensitat irremediablement. A més, és probable que ens ocorri un catabolisme, basat en una pèrdua de massa muscular per haver esgotat les reserves de glicogen i que el nostre cos empri les cadenes d'aminoàcids (que componen les proteïnes del múscul) per treure energia.
Recordem que la situació ideal abans de començar a fer un entrenament és comptar amb l’ajuda d’un professional en la matèria per dissenyar el nostre pla personalitzat. La nostra edat, forma física i objectius canviaran en gran mesura el tipus d’entrenament recomanat, ja que no és el mateix fer un entrenament centrat en perdre pes que un enfocat a guanyar massa muscular. Els nostres hàbits fora del gimnàs també són molt importants ja que l’alimentació i el descans marcaran la diferència en els resultats que obtinguem.
En general, ja sabeu que és recomanable començar poc a poc fins que el nostre cos s’acostumi a la rutina i així poder seguir incrementant la intensitat i duració dels entrenaments fins a arribar al punt que desitgem per poder assolir els nostres objectius particulars.