Abús de pantalles. Cal vigilar.

Les pantalles i els més petits: com evitar abusos? Els experts ho expliquen

Sara Soria, psicòloga clinica, i Eva López, educadora social, parlen de la necessitat de revisar l’abús de pantalles en els infants i joves i acompanyar-los en un ús saludable.

Pautar unes bones pràctiques d’ús de les pantalles és imprescindible per evitar problemes a casa i en el desenvolupament natural dels infants, des dels més petits fins als adolescents. Vivim en una societat on les pantalles formen part del nostre dia a dia: ja no és només la televisió, sinó que els mòbils, les tauletes i els ordinadors ho han acaparat tot. Treballem i fem vida social a través d’elles. Per això és difícil discernir quan hi ha un abús d’aquests elements, amb els perills que això comporta pels més petits.

Sara Soria, psicòloga clínica, i Eva López, educadora social, professionals del Consorci Sanitari del Maresme, expliquen la necessitat d’elaborar una sèrie de pautes i restriccions en l’ús de les pantalles, així com també obrir vies de negociació amb els fills i filles i, clar està, ser un bon exemple per a ells. Una gran majoria d’experts, expliquen, consideren que hi ha unes recomanacions de temps diari d’ús que no s’hauria de superar. Són aquestes:

  • De 0 a 3 anys, pantalles res; quelcom que tots els pediatres conclouen
  • De 4 a 6 anys es recomana un ús limitat de 30 minuts, màxim una hora, sempre supervisat amb els adults
  • De 7 a 12 anys es recomana una hora al dia, supervisada i que aquest període no sigui en cap cas l’oci principal dels petits
  • Adolescència: No hi ha un límit establert, però sí cal establir un marc general familiar
Sara Soria i Eva López
 

Les expertes en aquest camp destaquen que cal fer “una negociació en cada etapa”, educant de forma responsable pel bon ús de les pantalles. Tenint en compte els límits pactats en temps, espai i contingut en funció de l’edat i maduració de l’infant. Les pantalles faciliten un tipus d’oci però no hauria de ser el principal. Una recomanació clau és evitar que vagi en detriment d’aspectes bàsics, com el rendiment escolar, uns bons hàbits d’alimentació, exercici físic i son.

Una de les dades més preocupants que ofereixen és que més de la meitat dels joves connecten amb desconeguts a Internet. Per tant, el més important no és prohibir, sinó educar i alertar sobre els perills. I tenir molt clar que les xarxes socials connecten però desvinculen, deixen apartada la convivència genuïna, la que hi ha un contacte directe i presencial. Els tres pilars que han de empènyer a l’adolescent (acadèmic, familiar i relacional) han de mantenir-se intactes i no erosionar-se per la presència de pantalles, xarxes socials, etc.

No cal criminalitzar pantalles, sí estar alerta

Tant Soria com López coincideixen: “No hem de criminalitzar les pantalles, tampoc alarmar-nos, però sí detectar aquells usos problemàtics que poden derivar-se’n”. I també afegeixen que els adults som un mirall pels més petits. Què pensaran si limitem el seu ús i nosaltres estem tot el dia mirant el mòbil a casa? En aquest sentit, seguir una sèrie de passos per detectar possibles problemes:

  1. Analitzem el nostre comportament: som un model bo per ells?
  2. Explicar als adolescents el que ens preocupa: si estan massa irritables, tristos, amb canvis d’humor... transmetre els nostres motius.
  3. Pactar uns nous límits si no van bé: les pantalles no poden ser un aïllament.

Quan es pacten unes normes i uns límits amb els adolescents, cal tenir en compte que aquests han de tenir marge de maniobra. Són una limitació, però també poden ser un motiu de premi si es fa un bon ús: tant important és alertar com reforçar els bons comportaments.

I naturalment, sempre s’ha de demanar ajuda als professionals quan veiem que no ens en sortim. No passa res per fer-ho, al contrari, hi ha molts agents socialitzadors i professionals que poden donar amb la clau del problema.

Etiquetes: