El 67% de les persones que volen accedir a serveis de salut mental tenen dificultats per aconseguir-ho. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) que analitza els sistemes de salut mental dels diferents països i que conclou que cap d'ells té un sistema "d'excel·lència" per abordar els problemes de salut mental. Segons l'estudi, el cost individual i social de no tenir un bon sistema per tractar els problemes de salut mental és del 4,2% del PIB. La majoria d'aquest cost, diu l'organisme, es deriva dels baixos nivells d'ocupació i productivitat a la feina de persones amb problemes de salut mental.
L'informe de l'OCDE apunta que, de mitjana, la meitat de la població patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida i que amb un bon sistema alguns dels costos associats es podrien evitar. A més, adverteix d'un augment dels problemes de salut mental per la covid-19, especialment entre els joves.
Pel que fa a Espanya, l'OCDE alerta que el nombre de psiquiatres per cada 1.000 habitants és inferior al de la mitjana dels països que formen part de l'organisme. De mitjana a l'OCDE hi ha 0,18 psiquiatres per cada 1.000 habitants, mentre que en el cas d'Espanya la xifra és de 0,11. En el cas dels psicòlegs, però, la xifra d'Espanya és de 0,55 per cada 1.000 habitants, dues dècimes superior a la mitjana de l'OCDE.
En l'estudi, l'OCDE alerta que el 20% de les persones amb problemes de salut mental senten que no han estat "tractades amb atenció i respecte" durant l'estada a l'hospital. També avisa que les persones amb problemes greus de salut mental tenen una esperança de vida més curta que la resta de la població i que tenen menys possibilitats de tenir un lloc de feina.