En els darrers tres anys, l'equip de ginecòlegs de l’Hospital de Mataró ha intervingut un total 70 dones per endometriosi. Es tracta d'una malaltia crònica i incapacitant, que pateix una de cada 10 dones, i que es produeix quan hi ha teixit endometrial que creix fora de l'uter. Aquest fet provoca inflamació i dolor a les dones que ho pateixen.
Des del Consorci Sanitari del Maresme informen que el seu servei de ginecologia atén les pacients de manera personalitzada, tenint molt en compte el desig de la dona de ser mare per decidir quin és el millor tractament.
Durant els darrers 3 anys un total de 70 dones han hagut de passar pel quiròfan per fer front a aquesta malaltia. Es calcula que un 20% de les dones que ho pateixen no tenen símptomes i sovint es confonen amb dolors normals de menstruació, quelcom que fa que es trigui de mitjana 8 anys en confirmar el diagnòstic. Tot i així, la majoria de dones que tenen endometriosi pateixen menstruacions doloroses que els impedeixen fer vida normal.
Els símptomes més habituals són dolors menstruals que no disminueixen amb analgèsics; dolor i pèrdua de sang durant les relacions sexuals, menstruacions abundants i irregulars que a més provoquen fàtiga, dolor pelvià i abdominal i molèsties gastrointestinals freqüents.
El tractament més comú són els antiinflamatoris i anticonceptius hormonals. Però hi ha casos que requereixen una intervenció per ressecar quistos o adherències. Fins al 40% de les dones que tenen dificultats per tenir fills pateixen endometriosi, ja que la malaltia pot influir en la fertilitat de diverses maneres.