Aconsegueixen reduir el 90% del tremolor del Parkinson

Redacció

Aconsegueixen reduir el 90% del tremolor del Parkinson

L'Hospital Germans Trias esdevé referència en tractar aquesta malaltia i assoleix millores en la estabilitat de més de 200 pacients

L'Hospital Germans Trias es va convertir al febrer del 2022 en el primer centre públic català en tractar de manera no invasiva malalties com el tremolor essencial o la malaltia de Parkinson tremòrica, afeccions que dificulten o fins i tot impedeixen realitzar tasques tan bàsiques com escriure, afaitar-se, rentar-se, vestir-se o utilitzar estris de menjar.

Això va ser possible gràcies a l'estrena d'un equipament per tractar els pacients de manera no invasiva, establint un programa terapèutic basat en l'aplicació d'ultrasons focalitzats d'alta intensitat (HIFU, per les seves sigles en anglès) guiats per ressonància magnètica al cervell, una tecnologia pionera en un hospital públic a Catalunya.

Els resultats inicials d'aquesta tècnica van ser molt satisfactoris, amb alguns pacients experimentant una millora immediata de la tremolor durant el procediment. Dos anys després, amb més de 200 intervencions realitzades, les avaluacions clíniques confirmen una millora "extremadament positiva", segons Ramiro Álvarez, cap de la secció de la Unitat de trastorns del moviment de l'àrea de Neurociències de l'Hospital Germans Trias.

L'Hospital Germans Trias i Pujol, una referència

En la majoria dels pacients tractats, la tremolor incapacitant que presentaven abans del procediment ha millorat significativament, amb millores d'entre el 70% i el 90%, i fins i tot alguns casos de desaparició total dels símptomes. Aquesta millora ha tingut un impacte positiu en la seva qualitat de vida, permetent-los realitzar tasques quotidianes amb més facilitat i autonomia.

Les intervencions s'han realitzat principalment en pacients majors de 60 anys, provinents de tot Catalunya, i han demostrat ser un recurs valuós per a aquells que no responen al tractament farmacològic convencional. El programa ha estat dirigit per la Unitat de Cirurgia Funcional dels Trastorns del Moviment, reconeguda com a referència pel Servei Català de la Salut en el tractament d'aquestes patologies.

A més de millorar la qualitat de vida dels pacients, aquesta nova tecnologia també ha suposat un estalvi de costos en comparació amb les tècniques quirúrgiques convencionals, reduint les despeses d'ingrés hospitalari i la necessitat de dispositius i medicació permanent. En resum, l'aplicació d'ultrasons focalitzats d'alta intensitat guiats per ressonància magnètica ha representat un avenç crucial en el tractament de les malalties del moviment a l'Hospital Germans Trias.