Les xarxes socials i les pantalles formen part del nostre dia a dia. Són eines comunicatives, d’informació o entreteniment de primer ordre i, en molts casos, ens serveixen per passar bones estones, aprofundir en els nostres coneixements o teixir relacions socials. En altres casos, però, són instruments que poden arribar a convertir-se en enemics que cal combatre. Les xarxes socials i les pantalles tenen un gran potencial d’addicció, i això porta associats una sèrie de problemes que cal tenir en compte. A continuació repassem alguns dels efectius negatius de tenir una relació de dependència amb les XXSS:
Ansietat i depressió
Un de cada sis joves experimentarà un trastorn d'ansietat en algun moment de la seva vida, i les taxes d'ansietat i depressió en els joves han augmentat un 70%. Diversos estudis han demostrat que quatre de cada cinc joves afirmen que l’ús de les xarxes socials fan que els seus sentiments d'ansietat empitjorin. Veure amics constantment de vacances o, per exemple, gaudint de les nits pot fer que els joves sentin que s'estan perdent coses mentre que altres gaudeixen de la vida. Aquests sentiments poden promoure un "comparar” i un efecte de "desesperació”. Les imatges sovint poc realistes que s’ofereixen a les xarxes socials poden fer que els joves tinguin sentiments d'autoconsciència, baixa autoestima i la recerca del perfeccionisme que es pot manifestar com a trastorn d’ansietat.
Dormir
El son i la salut mental estan estretament lligats. El son és especialment important en els joves i adolescents. El son és essencial perquè puguem funcionar correctament durant el dia i els adolescents necessiten més hores de son que els adults. Nombrosos estudis han demostrat que l'ús creixent de xarxes socials té una associació significativa amb la mala qualitat del son en els joves. Utilitzar les xarxes socials a través de telèfons, ordinadors portàtils i tauletes a la nit abans de dormir també està relacionat amb un son de mala qualitat. S’estima que l'ús de llums LED abans del son pot interferir i bloquejar processos naturals en el cervell que desencadenen sensacions de somnolència, així com l'alliberament de l'hormona del son, la melatonina. Això significa que es triga més a dormir i les persones acaben aconseguint menys hores de son cada nit.
Imatge corporal
La imatge corporal és un problema per a molts joves, tant homes com dones. Hi ha 10 milions de fotografies noves carregades només a Facebook cada hora, oferint constantment les possibilitats de comparar-se. Un estudi també ha demostrat que les noies expressaven un desig més gran per canviar la seva aparença com ara la cara, el cabell i/o la pell després de passar temps a Facebook.
Assetjament cibernètic
L'assetjament durant la infància és un factor de risc important per a una sèrie de problemes, inclosa la salut mental. L’augment de les xarxes socials ha fet que gairebé tots els nens i joves estiguin en contacte constant entre ells. La jornada escolar permet interaccions cara a cara i el temps a casa està ple de contactes a través de les plataformes de les xarxes socials. Encara que bona part d'aquesta interacció és positiva, també presenta oportunitats per a aquells que volen continuar amb el seu abús fins i tot quan no estan físicament a prop d'un individu.
Les xarxes socials i les pantalles formen part de la nostra vida, cada vegada des d’edats més tendres, i sembla evident que esdevindran imprescindibles programes educatius que abordin la qüestió amb una mirada integral.
Font: FAROS Sant Joan de Déu