Amb els avenços científics que estan succeint a tots els àmbits, ja era hora de que s’equilibrés l’aspecte dels remeis anticonceptius, fins ara molt més centrats en solucions dedicades a les dones. Els homes tenen disponible la vasectomia i molts es sotmeten a aquesta intervenció quan arriben a una edat determinada en la que saben que ja no voldran tenir més fills, però han estat molts anys els que han passat sense comptar amb una solució temporal més enllà dels preservatius. És ara quan s’ha descobert un medicament que podria ser la clau en aquesta recerca d’un mètode anticonceptiu no hormonal per als homes.
Què sabem de la píndola anticonceptiva per a homes?
Aquest any 2022, diversos investigadors de la Universitat de Minessota han descobert que la proteïna RAR-α actua sobre la formació d’espermatozoides i els fa temporalment estèrils, sense efectes secundaris. Es tracta del fàrmac YCT529, que inhibeix aquesta proteïna i ha demostrat tenir un 99% d’efectivitat en la prevenció de l’embaràs. Els ratolins als que els hi van administrar aquest fàrmac van recuperar la fertilitat després d’unes 4 o 6 setmanes, per la qual cosa es tracta de tot un èxit.
Anteriorment ja s’havien realitzat estudis diferents amb fàrmacs que inhibien els altres dos receptors RAR-β i –γ (Receptor d’Àcid Retinoic), però sempre amb resultats poc satisfactoris. Aquesta proteïna esmentada forma part d’un grup de tres receptors nuclears que s’uneixen a l’àcid retinoic (derivat de la vitamina A) necessari per al desenvolupament embrionari, creixement de les cèl·lules i la diferenciació per a la formació d’espermatozoides, per exemple.
Fa ja molts anys que s’està investigant un mètode com aquest per poder aconseguir un resultat anticonceptiu no hormonal en homes, ja que per a les dones hi ha diverses propostes: píndola femenina, preservatiu femení, diafragma, DIU, anella vaginal, implants anticonceptius, etc. Això, si, cal recordar que tot i que eventualment s’aconsegueixi una píndola efectiva per als homes no protegirà de les malalties de transmissió sexual, per la qual cosa en cas de no tenir una parella fixa les recomanacions d’emprar preservatiu i/o altres mètodes de protecció es mantindran sempre vigents.
Les proves, a hores d’ara, s’han realitzat només en ratolins, però s’espera poder començar a provar el fàrmac en éssers humans durant aquest mateix any. Cal esmentar que no tots els fàrmacs que funcionen amb els ratolins ho fan també en humans, per la qual cosa els investigadors ja estan fent proves amb altres combinacions per poder comptar així amb un ventall més ampli de propostes i solucions en cas de que sigui necessari buscar una alternativa quan els assajos clínics amb homes es puguin dur a terme. Sigui com sigui, esperem poder tenir noticies al respecte d’aquest important avenç en els pròxims mesos, un descobriment que pot fer-nos la vida més fàcil i tenir més opcions disponibles per decidir i que no siguin sempre les dones les que carreguen amb la responsabilitat anticonceptiva.
Font: Clínic Barcelona