Excés de psicofàrmacs i medicaments per al colesterol

Redacció

Alerta al sistema de salut català: excés de psicofàrmacs i medicaments per al colesterol

Les anàlisis de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries detecten un excés de medicació en algunes patologies i permeten veure la qualitat de cadascun dels centres de salut i assenyalar-ne els problemes

 

El sistema públic de salut de Catalunya ha recuperat, en gran part, la qualitat i eficiència d’abans de la pandèmia. Així ho confirmen les dades recollides per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). No obstant això, els informes revelen àrees amb un ampli marge de millora, especialment en l’ús excessiu de psicofàrmacs i medicaments per al colesterol.

Augment preocupant en la prescripció de benzodiazepines

Segons l’AQuAS, la prescripció de benzodiazepines per tractar l’ansietat ha augmentat un 14% durant el 2023 respecte a l’any anterior. Aquest increment evidencia un ús creixent de psicofàrmacs per abordar problemes emocionals, una pràctica que, segons la directora de l’agència, Sandra Garcia, cal revisar urgentment: “És un dels indicadors que cal millorar. Hem de treballar per revertir aquesta tendència.”

Pacients polimedicats i excés de medicaments per al colesterol

Un altre punt d’atenció és l’increment de pacients polimedicats, aquells que prenen més de 10 medicaments alhora. Aquesta situació ha crescut un 4% en el darrer any, fet que pot provocar interaccions adverses i una gestió més complexa del tractament mèdic.

A més, l’informe destaca un ús excessiu de medicaments per al colesterol, malgrat que en molts casos no serien estrictament necessaris. Això posa de manifest la necessitat de replantejar les estratègies de prevenció i tractament d’aquesta condició.

Millora en la gestió d’urgències i atenció hospitalària

Pel que fa a les emergències mèdiques, el sistema també busca augmentar les derivacions als Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP). Actualment, només un 13% dels pacients són redirigits als CUAP, molt lluny de l’objectiu del 30% fixat pel Departament de Salut per a aquells casos menys greus. Aquesta mesura permetria descongestionar els hospitals i millorar l’eficiència general del sistema.

En l’àmbit hospitalari, s’ha registrat un augment del 7% en hospitalitzacions, mentre que la durada mitjana d’estada ha disminuït un 3%, fet que reflecteix una atenció més àgil i efectiva.

Disparitats territorials i atenció cardiovascular

Les dades també evidencien diferències significatives entre zones urbanes i rurals. Curiosament, els equips d’atenció primària de les zones rurals obtenen millors resultats en diversos indicadors. Així mateix, l’atenció a les malalties cardiovasculars agudes mostra una clara millora, amb una reducció dels temps d’atenció, dels reingressos i de la mortalitat hospitalària.

Salut mental i addiccions: repte i esperança

En el camp de la salut mental, hi ha hagut un increment de tractaments per addiccions, especialment alcohol i cocaïna, i s’han activat més Codis Risc de Suïcidi, sobretot entre joves d’entre 15 i 39 anys. Tot i que el tabaquisme manté una tendència a la baixa, encara afecta un 22,6% de la població, una xifra preocupant.

Portal de transparència: una eina clau

Per facilitar la transparència i la millora contínua, l’AQuAS ha posat en marxa un nou portal on es poden consultar 257 indicadors sanitaris. Aquest portal permet comparar centres i territoris, posant en evidència diferències en pràctiques com l’ús inadequat d’antibiòtics o la taxa de parts per cesària, que varia des del 9% a l’Hospital General Penitenciari fins al 41% a l’Espitau Val d’Aran.

En definitiva, el sistema sanitari català mostra una evolució positiva, però també deixa clar que hi ha àmbits que necessiten una atenció especial per assegurar una millor salut per a tota la població.

Font: www.3cat.cat


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta