img dependencia cfgm

Redacció / ACN

Alerta per la sobrecàrrega emocional de les persones cuidadores, la majoria dones

Un estudi apunta que les persones que assisteixen pacients d'ictus són principalment les seves cònjuges

 

 El 72% de les persones cuidadores dels qui han patit un ictus són dones amb una mitjana d'edat d'entre 49 i 59,4 anys, segons apunta un estudi del Programa Abric de la Fundació Ictus, adreçat a donar suport i assessorament a les persones que han patit un ictus i el seu entorn. L'informe alerta també de nivells "considerables" de sobrecàrrega física i emocional de les persones cuidadores. Aquestes dades estan en la línia d'un estudi que també apuntava que el 56,8% de les persones cuidadores informals són cònjuges del pacient d'ictus. En els casos de dependència lleu, els cuidadors destinen una mitjana de 24 hores a la setmana a les cures, mentre la xifra s'eleva a 40 hores a la setmana en casos de dependència greu.

Aquests nivells "considerables" de sobrecàrrega, apunta l'estudi, poden afectar negativament la salut i la qualitat de vida de la persona cuidadora. "És fonamental incloure les persones cuidadores en els plans de rehabilitació, oferir-los recursos i acompanyament per gestionar la càrrega emocional i física", apunta la doctora Esther Duarte, directora de la Fundació Ictus, que ha atès entre l'any 2021 i el 2024 més de 1000 persones que han patit un ictus i 718 cuidadors.

Des de la Fundació apunten que estan treballant amb Eurecat en la creació d'una plataforma digital i d'intel·ligència artificial específica per a ictus a Catalunya. Es tracta d'Ictuscat, una app i una plataforma web enfocades en la prevenció i la detecció de l'ictus, així com en la millora de la cura i l'atenció en l'etapa posterior a l'ictus. La plataforma preveu també connectar professionals implicats en l'atenció a l'ictus arreu de Catalunya, on cada any unes 13.000 pateixen un ictus.