app dolor

Una app per controlar el dolor dels operats a l’Hospital de Mataró

L’app servirà per poder monitorar el dolor dels pacients que se sotmeten a una cirurgia i que en poques hores tornen al seu domicili

Una nova eina eina tecnològica en forma d’app servirà per millorar el control postoperatori dels pacients de l’Hospital de Mataró, el seu patiment i el risc de complicacions. La Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI) de l’Hospital  començarà a utilitzar el pròxim mes de març l’aplicació PostOp at Home, amb la que els pacients que són intervinguts, però que no ingressen i marxen a casa el mateix dia, poden reportar una autoavaluació del dolor que tenen a través del telèfon mòbil. 

Es tracta de l’app PostOp at Home, que després de diverses proves pilots i un assaig clínic que demostra la seva eficàcia, es començarà a utilitzar a l’UCSI durant el mes de març. Les tres primeres intervencions a les quals s’incorporarà aquest seguiment del dolor postquirúrgic seran les colecistectomies, les operacions d’hèrnies inguinals i hemorroides. Progressivament, s’anirà ampliant a altres cirurgies fins a completar tota l’oferta de Cirurgia Major Ambulatòria de l’Hospital.

La cirurgia sense ingrés és una pràctica en auge i cada vegada més als centres hospitalaris s’estan oferint cirurgies ambulatòries de major complexitat en persones amb edat avançada o amb alta comorbiditat. Això implica que el pacient marxa el mateix dia a la seva casa i les possibles complicacions postoperatòries, entre les quals està el dolor, han d’estar controlades d’alguna manera.

Com funciona? 

Una vegada operat i abans de marxar a casa, el pacient s’instal·la l’app en el seu telèfon i, mínim tres cops al dia, s’ha d’autoavaluar el seu dolor i respondre un qüestionari. Aquestes dades, que arriben directament els professionals del Servei d’Anestèsia de l’Hospital, permeten tenir un millor maneig del control postoperatori. L’aplicació també proporciona la corba de dolor de cada pacient i transfereix la informació a l’equip mèdic en temps real, integrant-la a la història clínica del pacient.

Aquesta aplicació ha estat creada per un equip de professionals del Consorci –dels serveis d’anestesiologia, cirurgia general i sistemes d’informació– a partir de la idea de l'anestesiòleg Sergio Vitale. El seu desenvolupament s’ha fet en el marc del Programa Méntor CSdM, un curs d'Emprenedoria, Innovació i Salut, promogut per la Fundació Salut Consorci Sanitari del Maresme, EURECAT i el TecnoCampus, i adreçat a emprenedors, professionals sanitaris i de sectors afins que volen desenvolupar un projecte tecnològic aplicable al camp de la salut.