Protesta dels metges de Catalunya, que aniran a la vaga. Foto: ACN

Redacció / ACN

Atenció: els metges amenacen amb reprendre la seva vaga

Metges de Catalunya amenaça de reprendre la vaga a la tardor si no hi ha un "viratge" de la taula mèdica

 

El sindicat reivindica un canvi "palpable" en les dinàmiques negociadores del Departament

Metges de Catalunya ha amenaçat de reprendre la vaga a la tardor si no es produeix un canvi "palpable" en les dinàmiques negociadores de Salut. "Reclamem un viratge de la taula mèdica amb l'objectiu que abordi els problemes del sistema i defineixi mesures realment transformadores", ha dit el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, que ha afirmat que el gener passat es van aturar les mobilitzacions en un "gest de confiança". Lleonart ha demanat a Salut que "aturi el comptador" amb l'aplicació de les mesures negociades i ha lamentat que hi hagi persones que es dediquin a "desvirtuar" els acords. Des de la creació de la taula mèdica el 31 de gener del 2023 s'han produït 8 reunions, la darrera el mes de juliol.

“Vam dir que donàvem una treva, i avui activem el compte enrere del final d’aquesta treva”, ha assegurat Lleonart, que ha fet un balanç negatiu del primer semestre de la taula. “Els acords assolits han estat escassos i han tingut molts obstacles per la seva implementació”, ha subratllat el secretari general.

Acords assolits fins ara a la taula mèdica

El primer acord que es va assolir va ser l’increment “substancial” del preu de l’hora de guàrdia dels residents de la concertada del conveni Siscat, ha dit Lleonart, i ha explicat que a dia d’avui el sindicat està en procés per veure com s’incrementa el preu de l’hora de guàrdia dels residents d’altres convenis.

Lleonart ha assegurat que el sindicat està incidint perquè hi hagi una millora del preu de l’hora de guàrdia dels adjunts de l’ICS, i que s’han compromès a introduir algunes millores per part de l’empresa al tercer acord de l’ICS. Recentment s’ha arribat a un document de consens sobre recomanacions per iniciar la regulació de les guàrdies de localització o de crida.

A banda, el secretari general ha comentat l’acord de Govern que es va produir ahir dimarts amb el qual es produeix suposadament un increment del preu de l’hora de guàrdia del residents de l’ICS. “Malauradament les informacions que ens arriben apunten que no és així”, ha lamentat, i ha assegurat que no es tracta d’una equiparació respecte al preu de l’hora de guàrdia del conveni Siscat que es va acordar a la taula.

 Xavier Lleonart és el secretari general de Metges de Catalunya, sindicat majoritari 

 

“Això en cap cas és el que es va pactar a la mesa mèdica”, ha sentenciat el secretari general, que ha explicat que el sindicat ha fet una valoració d’urgència de la mesura. “Podem dir que en cap cas es pot concloure que es tracti d’una equiparació, són preus diferents”, ha dit, i ha expressat que tenen dubtes que es tracti millor als residents a les seves guàrdies.

Malgrat tot, Lleonart ha afirmat que volen ser “prudents” i esperar a veure el text de l’acord de Govern. Des del sindicat han instat als metges residents de l’ICS que els facin arribar les nòmines d’abans i després del decret.

La taula mèdica, un instrument “útil” i “vàlid”

Tanmateix, Lleonart ha assegurat que la taula mèdica és un instrument “útil” i “vàlid” que respon a una necessitat “absolutament inqüestionable” de diàleg directe entre l’administració i el col·lectiu mèdic. En aquest sentit, el secretari general ha apuntat que aquest pot ser un mecanisme “fructífer” i “productiu” sempre i quan tots els membres comparteixin aquesta visió. “Ben emprat podria donar solució a moltes de les situacions complexes de la sanitat catalana”, ha assenyalat.

El problema, ha criticat, és que quan es dona la instrucció d’aplicar els acords que s’assoleixen a la taula mèdica “hi ha una sèrie de persones que es dediquen a desvirtuar allò que s’acorda”.

A banda, Lleonart ha destacat que el pla d’accessibilitat i el pla del talent mèdic són projectes que han estat informats a la taula però on el sindicat no n’ha estat partícip. “Tenim francs dubtes que Salut tingui la voluntat i el coratge de prendre decisions importants i vinculants que emanin d’aquesta taula”, ha sentenciat. Encara cal arribar acords sobre la formació mèdica continuada.

El secretari general ha assegurat que la percepció dels facultatius és que l’administració no està posant tots els mitjans del seu abans perquè aquest espai sigui realment efectiu.

Una administració del segle XX

A tall d’exemple de les múltiples discrepàncies amb els representants de Salut, Lleonart ha assegurat que l’administració segueix “enquistada” en un model de relacions laborals “del segle XX que consisteix en pagar més per treballar més”. En aquest sentit, el secretari general ha afegit que aquest principi no respon a allò que demanen els professionals ni les noves generacions. Pel que fa a les retribucions, el portaveu ha dit que és un tema que la taula no pot defugir i ha assegurat que tampoc pot posar excuses “legalistes”.