572 persones van haver de començar a prendre aquest tipus de medicació al Maresme l’any passat
Tractament antiacoagulant oral d’acció directa. Són cinc paraules però segurament ni tan sols els pares de la criatura en respondrien, per aquest nom. Estem parlant d’un dels tipus de medicació més coneguda, sobretot entre la gent més gran. La raó, que si se’n pren cal ser-ne molt consicent. Però ningú li diu amb aquesta filípica sustantiva ni la coneix com a tal. S’imposa el nom comercial del tipus més venut: Sintrom. Segur que per Sintrom ja el coneix tothom. Segur que coneixem algú que en pren. Doncs ara l’Hospital de Mataró ofereix atenció personalitzada a les persones que n’inicien un tractament.
L’equip d’Hematologia de l’Hospital de Mataró ha obert una consulta específica on una infermera experta ensenya aquests pacients com han de prendre la medicació, la importància de respectar horaris i dosis, i la identificació de possibles complicacions o interaccions amb altres medicaments. D’aquesta manera, s’eviten problemes amb el tractament i es contribueix, així, a la salut i a la qualitat de vida d’aquests pacients crònics.
A partir d’ara, aquest servei s’obre també a les persones que prenen altres fàrmacs anticoagulants. Les funcions de la infermera que atén la nova consulta són:
- Facilitar informació sobre els fàrmacs, el tractament i les possibles complicacions, i resoldre qualsevol dubte sobre el tractament.
- Conscienciar de la importància del compliment estricte del tractament. ∙
- Revisar la resta de medicació del pacient per evitar interaccions.
- Dissenyar una pauta de seguiment de la malaltia, que es realitzarà des del seu CAP. Aquestes persones, un cop iniciat el tractament poden fer el seguiment a prop de casa, amb el seu metge de família, i evitar, així, desplaçaments innecessaris.
Què és un anticoagulant?
Aquests medicaments eviten que la sang es coaguli a les artèries, a les venes o al cor; també dissolen coàguls preexistents o prevenen que es facin més grans. Necessiten aquesta medicació les persones que tenen arrítmies cardíaques, han patit un ictus, tenen una trombosi o una embòlia pulmonar, o porten vàlvules cardíaques artificials. Totes elles són malalties greus, que fins i tot poden causar discapacitat i dependència; per això, és molt important portar el tractament de forma correcta.
Fins ara, aquesta atenció personalitzada per part d’una infermera experta només s’oferia als pacients que prenien Sintrom, un dels anticoagulants orals més utilitzats (a tall d’exemple, entre l’Hospital de Mataró i els CAPs de Mataró Centre, Cirera Molins i Argentona l’any passat es van realitzar prop de 16.000 controls de seguiment a 1.614 pacients que prenien aquest medicament, unes 10 visites per persona de mitjana).
Malalties a l’alça
A Espanya, prop d’un milió de persones estan en tractament amb algun tipus d'anticoagulant oral, la majoria majors de 65 anys, una xifra va en augment a causa de l’envelliment de la població i els estils de vida poc saludables. Al Maresme, l’any passat, 572 pacients van començar a prendre aquesta medicació.