Fer cruixir o prémer les dents durant la nit és la descripció més fàcil que podem donar al trastorn del bruxisme. Cuidar la nostra salut bucal és molt important per poder lluir un somriure lluent i evitar les complicacions derivades de no tenir-hi cura, però no sempre és tan fàcil. Concretament, el bruxisme ens pot aparèixer a gairebé qualsevol persona i pot generar problemes derivats i ser difícil de gestionar. Per tot això, a continuació us expliquem tot el que hem de saber d’aquest trastorn per poder detectar-ho i tractar-ho a temps.
Què és el bruxisme i quines són les causes?
Aquest trastorn es pot produir durant el dia o la nit i sempre es tracta d’un moviment inconscient que ens fa prémer les dents amb força. Si es tracta de bruxisme nocturn cal esmentar que les persones que ho fan tenen més probabilitats de patir altres trastorns del son, com roncar o fer pauses en la respiració (apnea del son). Les seves causes són diverses i entre elles trobem el fet d’acumular molt estrés, patir ansietat, tensió, frustració o ira, a més de tenir el costum de mastegar durant la son nocturna.
Hi ha diversos factors que augmenten el risc de patir bruxisme com ara els nivells d’estrès, l’edat (freqüent en nens petits o bé ja en adults), el consumir medicaments o d’altres substàncies com drogues recreatives, cafeïna o alcohol i patir altres trastorns mèdics i de salut mental.
Símptomes i tractaments
En general, si és molt lleu no es requereix cap tractament, però en cas de que sigui freqüent i/o d’intensitat elevada si que caldrà buscar una solució ja que pot arribar a ser perillós per estar relacionat amb trastorns de la mandíbula, mals de cap, danys a les dents i altres problemes. De fet, els símptomes d’estar patint bruxisme són els següents:
- Notar que premem les dents amb més o menys força durant el dia o la nit
- Presentar unes dents aplanades, fracturades, partides o fluixes
- Ferides a la boca, com a la zona interna de les galtes
- Tenir l’esmalt dental desgastat
- Major dolor o sensibilitat dental
- Músculs de la mandíbula cansats o rígids, o mandíbula travada amb dificultat per obrir-la o tancar-la del tot
- Dolor similar al mal d'orella
- Mal de cap sord que comença a les temples
- Alteració de la son
Quant a possibles tractaments, el nostre metge ens recomanarà un o altre, però el primer que s’ha de fer és detectar la seva causa per poder trobar el problema i tractar-lo de forma adient, ja que en cas de ser psicològic (per estrès, ansietat i derivats) requerirà ajuda d’un especialista en aquest àmbit.
D’altra banda, es poden emprar fèrules i protectors bucals per evitar els danys que produeix el bruxisme o fins i tot arribar al pas de fer una correcció dental per reparar els danys en cas de que ja sigui massa tard i aquests s’hagin produït.