No existeix com a tal a nivell climatològic però a Mataró és ben conegut que ‘la calor de Les Santes’ pot ser de les més difícils de l’any de conviure-hi. A finals de juliol, Catalunya entra en la canícula, el període més calorós de l’any. Durant aquesta època, la calor esdevé més intensa i xafogosa, amb temperatures elevades i una humitat notable que augmenta la sensació de sufocació. Aquesta combinació pot fer que les activitats a l’aire lliure siguin més esgotadores i que sigui necessari prendre precaucions addicionals per mantenir-se hidratat i fresc. Però, ai las, a Mataró quan això passa és precisament quan fem Festa Major.
Les calorades de finals de juliol només han fet que accentuar-se amb l’emergència climàtica. Les altes temperatures persistents no només fan augmentar el risc de problemes de salut, sinó que també tenen impactes negatius en l’entorn natural, l’agricultura i els recursos hídrics. Cada estiu es fa més evident la necessitat d’adaptar-se i prendre mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic, així com implementar estratègies per protegir la població més vulnerable durant els episodis de calor extrema. Com es pot casar això amb un programa d’actes tan formalitzat a nivell de dies i hores com el de Les Santes?
Canvis mínims
Els canvis d’horaris, de moment, són l’excepció de la norma i bona part de la Festa Major veu actes amb presència nombrosa de persones al carrer en algunes de les hores més caloroses de la jornada. N’és l’exemple paradigmàtic tot el ritual del matí i migdia del 27 de juliol però, és clar, amb tots els actes de la diada principal de Les Santes no hi ha pas massa marge per moure fitxa.
De canvis per evitar la calorada (i que aquesta els buidi de públic, conseqüentment) n’hi ha hagut pocs. Des de l’any passat, la diada castellera s’ha passat en horari de dissabte a la tarda. L’assistència va ser la coincidència electoral del 2023 però Capgrossos i Ajuntament veuen amb bons ulls que els castells de 9 i de gamma extra es facin amb condicions més avantatjoses i còmodes. Millor a l’ombra o a menys temperatura que estofats de sol, vaja.
Un altre exemple que s’estrena aquest any és l’horari i ordre de l’Anada a la Residència, el 28 de juliol. S’avança mitja hora i els balls propis de les figures es faran a l’arribar a Sant Josep. Tot el matí s’hauria d’allargar menys. És un dels dies en que es fa més evident que la gent el que busca és veure l’acte però fer-ho a l’ombra.
Els consells per passar la calor de Les Santes
Dels sis grans consells, són especialment importants la recomanació de beure aigua sovint i evitar sortir a l’exterior durant les hores de més xafogor. Així mateix, és molt important tenir cura d’infants i familiars vulnerables o en edat avançada (a partir de 75 anys). Es recomana recordar-los que han de mantenir-se hidratats en tot moment, romandre en espais frescos o climatitzats i evitar l’exposició directa al sol durant les hores de més calor. Aquests consells també són dirigits a les embarassades o les persones que treballin a l’aire lliure. Beure aigua és fonamental. A l’aire lliure, es recomana fer ús de gorres i barrets així com de roba lleugera (com la de cotó) de colors clars, que no sigui ajustada i procurar caminar per l’ombra. Es poden aprofitar alguns equipaments públics amb climatització com a refugis climàtics.Finalment, és important aplicar crema de protecció solar de tant en tant i saber quin és el fototipus de pell .
Consells per sobreviure a la calor
- Beu aigua sovint, encara que no tinguis set
- Evita sortir a l’exterior durant les hores de màxima calor
- Roman en espais climatitzats
- Tingues cura dels infants i de la gent gran
- Porta roba lleugera i gorra o barret
- Aplica’t protector solar