El CAP Ronda Prim de Mataró. Fotos: R. Gallofré

capgros.com/ACN

Els CAP alerten que els problemes de salut augmenten i que no hi ha recursos per fer-hi front

Els professionals dels CAP afirmen que els efectes de la pandèmia i de la crisi econòmica aguditzaran els problemes de salut de la població i que cal reforçar l'atenció primària

Professionals sanitaris consultats per l'ACN esperen que Salut pugui complir amb les inversions promeses a l'atenció primària, sacsejada per la pandèmia i amb 'vells' problemes com la sobrecàrrega de feina, i més tenint en compte la tensió econòmica dels propers mesos. "Com a porta d'entrada al sistema, serem els primers a veure els problemes de salut derivats de les dificultats econòmiques", adverteix Antoni Sisó, de la CAMFiC, que confia en la paraula del conseller Argimon però li demana "traçabilitat" en les inversions. Meritxell Sánchez-Amat, del FoCAP, recorda les retallades de fa una dècada a la primària i demana que com a mínim se'n blindi el pressupost. David Oliver, del SATSE, insta a "posar fil a l'agulla" a les inversions.

"Quan les persones tenen problemes econòmics, també en tenen de salut"

Davant d'una crisi, cal una atenció primària forta. Així ho destaquen aquests representants d'organitzacions professionals que treballen a l'atenció primària. "Quan les persones tenen problemes econòmics, també en tenen de salut. Molts estan relacionats", constata el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el doctor Antoni Sisó. "Una atenció primària forta aporta un major benefici al conjunt de la població, tant en salut com en la sostenibilitat del sistema", apunta la presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP), la doctora Meritxell Sánchez-Amat.

"S'ha perdut l'oportuitat de reforçar els equips d'atenció primària

També coincideixen a opinar que, si la covid havia de reforçar la musculatura de la primària, s'estan trobant amb els mateixos problemes d'abans de la pandèmia. "Semblava que tot havia de canviar, però estem en un funcionament bastant similar al d'abans de la pandèmia", observa aquesta metgessa de família, que creu que la pandèmia ha estat una "oportunitat perduda" per reforçar el nucli dels equips d'atenció primària (EAP), conformats per metge, infermera i administratiu, així com treballador social i auxiliar d'infermeria.

Entrada al CAP de Rocafonda de Mataró. Foto: R. G.

"Els problemes de l'atenció primària continuen sent els mateixos que el 2019, de falta de recursos humans i de solucions organitzatives. El problema número 1 el 2022 és la manca de recursos humans i concretament de metges de família", recalca el president de la CAMFiC.

"La fase aguda de la covid ja ha passat, però la situació a l'atenció primària continua estant molt tensada. Els professionals ens hi dediquem molt, al 100%, però dos anys i mig de pandèmia i deu de retallades han fet molt mal a la plantilla", lamenta David Oliver, delegat de SATSE Primària Girona i portaveu d'aquest sindicat, que alerta que la sanitat s'ha instaurat en un sistema "gairebé low-cost" i que, per sortir del que considera un "forat", calen inversions.