Els còlics en lactants es generen per culpa dels gasos que es formen quan el nadons s'empassa l'aire en el moment que s'està alletant o bé quan la llet es barreja amb els sucs gàstrics i fermenten.
Els símptomes més freqüents són: plor inconsolable (més de 3 hores al dia i més de 3 dies a la setmana), dolor i distensió abdominal, restrenyiment, regurgitacions, irritabilitat i flexió de les cames sobre l'abdomen.
Gairebé el 40% dels nadons ho sofreixen en major o menor mesura, i solen començar a partir de les dues o tres setmanes de vida i finalitzen als 3 o 4 mesos d'edat, per la qual cosa cal entendre que és un procés passatger, no posar-nos nerviosos i calmar el bebè en la mesura que sigui possible. Afortunadament, existeixin moltes maneres de fer-ho:
- Donar-li un bany relaxant amb olis essencials (per exemple de taronja o de lavanda). Per a això cal barrejar unes gotetes d'oli en el seu gel habitual.
- Donar-li massatgets a la panxa amb moviments circulars.
- Agafant-lo en braços i balancejant-ho lleugerament, ja que la posició influeix molt.
- Administrar-li probiòtics com el Lactobacillus Reuteri. Aquest ajuda a disminuir la inflamació i millorar el moviment intestinal.
- Camamilla pediàtrica, de venda en farmàcies.
- Consultar al pediatre.
Per a evitar que es produeixin els còlics:
- Fer que el bebè expulsi els gasos sempre després de la lactància.
- Si se li dóna el biberó, utilitzar tetines antis còlics o bé elevar el biberó a fi que el beu només s'empassi llet i no aigua. També cal tenir en compte la temperatura de la llet que haurà d'estar sempre temperada, ni freda ni calenta.
- Si se li alimenta amb llet materna, la mare ha de cuidar la seva alimentació, evitant el cafè i la xocolata, així com altres aliments que solen generar gasos com les cols, la coliflor o la ceba, entre altres.