Comença la important vacunació de bronquiolitis per a nadons

Redacció / ACN

Comença la important vacunació de bronquiolitis per a nadons

La campanya per a protegir nadons de fins a 6 mesos es farà als CAP per als nascuts entre abril i setembre i als hospitals per als que neixin a partir d’ara

 

La campanya per immunitzar els nadons de fins a sis mesos del virus respiratori sincicial (VRS) ha començat aquest dilluns a Catalunya. És el segon any que s’administra als bebès un anticòs per protegir-los d'aquest virus, el principal causant de les bronquiolitis en infants. En hiverns anteriors els centres sanitaris s’han omplert de criatures per aquesta causa però l’any passat, quan la immunització va fregar el 90%, les hospitalitzacions van caure un 87%. El Departament de Salut calcula que tres de cada quatre infeccions s’evitaran per aquesta immunització. Els nadons que han nascut entre abril i setembre d’aquest any rebran la punxada al CAP i els que neixin entre l'1 d'octubre i el març, a l’hospital abans de marxar a casa.

  • Salut ha comprat 65.000 dosis de l’anticòs monoclonal per protegir els nadons del VRS, amb un cost de 14,1 milions d’euros.

A partir d’aquest dilluns, es pot demanar hora al centre d’atenció primària (CAP) de referència i s’enviaran missatges SMS informatius a les famílies de nadons inclosos en les recomanacions. Els infants que neixin a partir de l’1 d’octubre, i fins el març, podran rebre la protecció al mateix hospital abans de rebre l’alta.

En una atenció davant els periodistes, el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, ha explicat que es comença a immunitzar ara els bebès de fins a sis mesos perquè comença l’època estacional d’aquest virus i és quan l’estratègia s’ha demostrat més efectiva. La idea de fer-ho al mateix hospital en els que neixin a partir d’ara és perquè així ja marxen a casa protegits i també perquè les famílies no s’hagin de preocupar més d’aquesta protecció. Israel Caro, infermer de Pediatria del CAP Casernes de Barcelona, ha fet una crida a les famílies a posar-se en contacte amb el seu CAP de referència per rebre la immunització com abans millor i ha destacat que la rebuda que va tenir l’any passat aquesta mesura va ser molt bona.


Una primera campanya d’“èxit”


Salut Pública espera almenys repetir el nivell de cobertura que es va assolir l’any passat, quan es va fer la primera campanya d’immunització del VRS. Segons dades facilitades per Salut, la cobertura de la immunització dels nadons nascuts entre abril i setembre del 2023 va ser del 88% en el conjunt de Catalunya. Fins aleshores, no hi havia cap mesura preventiva autoritzada per ser administrada en tots els nadons.

Entre els infants immunitzats, els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) es van reduir un 90%; les hospitalitzacions van baixar un 87% i les infeccions pel virus, un 69%. Les visites d’urgència hospitalàries van baixar un 55,5% i el nombre d’infants amb bronquiolitis atesos a l’atenció primària, un 48%, indiquen des de la conselleria. L’anàlisi de l’efectivitat de la intervenció es va fer de l’octubre al gener, quan més va circular el virus la temporada anterior, i inclou tots els nadons nascuts entre l’abril i el setembre del 2023.

Fernández ha destacat que la del VRS és una de les campanyes de salut pública que els fa sentir “més orgullosos” per l’impacte que va tenir en la prevenció de la malaltia i l’ha qualificat d’“èxit”. “Ja ens agradaria tenir aquests resultats en altres àmbits”, ha expressat el secretari de Salut Pública, abans de saludar les primeres famílies que aquest dilluns ja han immunitzat els fills al CAP barceloní.

Vacuna de bronquiolitis preparada

El virus

La infecció pel virus respiratori sincicial és una de les més freqüents i una de les principals causes d’hospitalització en infants més petits de 5 anys. La infecció pot tenir diverses manifestacions clíniques, des de refredats banals a episodis greus de bronquiolitis o pneumònies en lactants. La malalta pot tenir quadres més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en nadons prematurs.

  • La incidència del VRS és estacional, d’octubre a març, i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El VRS també afecta els adults.

Per què parlem d'anticòs i no de vacuna?

El 31 d’octubre de 2022, es va aprovar Nirsevimab (Beyfortus® d’ AstraZeneca AB i comercialitzat per Sanofi-Aventis S.A.), un anticòs monoclonal humà. Segons recull la web Canal Salut, els anticossos com és el cas del que s’administra contra el VRS, dificulten que el virus entri directament a les cèl·lules i produeixen una protecció directa i immediata, però temporal (aproximadament 5 mesos).

Quan es parla de vacuna, s’administren estímuls que fan que el cos generi defenses, per exemple anticossos. La protecció generalment és duradora, però necessita unes setmanes per produir-se. Actualment, no hi ha vacunes autoritzades contra el VRS per a infants, indica la mateixa web.