Compreses i tampons d'un sol ús

Redacció

Compreses i tampons d'un sol ús: una amenaça per a la salut i el medi ambient

L'ús de productes menstruals d'un sol ús genera, al llarg de la vida fèrtil d'una dona, uns 180 quilos de residus

 

Un estudi recent, impulsat per la fundació Rezero en col·laboració amb el CSIC i el suport del Departament d'Igualtat i Feminismes, ha revelat la presència de plastificants potencialment tòxics en totes les mostres analitzades de compreses i tampons d'un sol ús comercialitzats a Catalunya. Aquesta troballa posa en evidència els riscos per a la salut de les dones i l’impacte ambiental d’aquests productes.

Plastificants en compreses i tampons

L'estudi ha detectat tres tipus principals de plastificants: ftalats (PAEs), èsters organofosforats (OPEs) i NPPs, utilitzats com a alternatives als ftalats. Moltes d’aquestes substàncies tenen efectes tòxics coneguts, com la disrupció endocrina, la neurotoxicitat i fins i tot la capacitat de provocar càncer. Segons Ethel Eljarrat, directora de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), els nivells d’aquests compostos són especialment elevats en les compreses.

Absorció per contacte en zones sensibles

El contacte directe d’aquests additius químics amb una zona tan sensible com els genitals augmenta la preocupació pels efectes en la salut. "El flux vaginal facilita l’absorció d’aquests components químics, i això pot fer que el grau d’absorció sigui més elevat que en altres parts del cos", assenyala Eljarrat. Tot i que encara no es coneix amb exactitud l’impacte a llarg termini d’aquestes substàncies, les dades apunten a la necessitat d’una regulació més estricta.

Una manca de transparència

Un dels problemes principals és la falta de claredat en l’etiquetatge dels productes menstruals. Com explica Marta Beltran, directora de projectes de Rezero, les etiquetes sovint només indiquen la presència de plàstic, però no especifiquen quins additius químics s'han utilitzat. Aquesta opacitat dificulta que les consumidores prenguin decisions informades i augmenta els riscos per a la salut.

Un impacte ambiental greu

A més dels riscos per a la salut, els plastificants presents en compreses i tampons tenen un impacte ambiental significatiu. Aquests compostos químics es dispersen quan els productes es converteixen en residus, contaminant terres i mars. Segons Eljarrat, "aquests compostos poden arribar a nosaltres per altres vies, com el consum de peix contaminat".

L'ús de productes menstruals d'un sol ús genera, al llarg de la vida fèrtil d'una dona, uns 180 quilos de residus. Aquesta xifra reflecteix un gran repte ambiental que requereix una acció immediata.

Alternatives més segures i sostenibles

Per tal de reduir tant els riscos per a la salut com l'impacte ambiental, Rezero proposa l'ús de productes menstruals reutilitzables com les copes menstruals o les compreses de tela, que estan lliures de tòxics. En cas d'optar per productes d'un sol ús, és essencial triar aquells fabricats amb cotó orgànic, lliure de pesticides i additius químics nocius.

En definitiva, aquest estudi posa de manifest la necessitat d'una regulació més estricta dels productes menstruals i la importància de fomentar alternatives més segures i sostenibles. Protegir la salut de les dones i el medi ambient ha de ser una prioritat en la indústria d’aquests productes essencials.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta