L’anunci sorpresa del tancament en el decurs de les properes setmanes de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró no ha agradat gens als professionals que hi treballen que el consideren “del tot intolerable”. El sindicat CATAC-CTS/IAC és el primer de manifestar-se i ho fa amb un comunicat molt vehement en el que dispara contra el Consorci Sanitari del Maresme i contra l’alcalde de Mataró David Bote a qui li exigeixen explicacions per haver provocat el tancament sobtat i urgent del servei sociosanitari.
El sindicat no entén per què s’ha decidit ara i de sobte un tancament quan, segons expliquen, “El permís d’activitat fa anys que trontolla i a més d'ençà que fa més de 10 anys es van detectar falles estructurals a Sant Jaume”. Els sanitaris no s’expliquen perquè no es completen tres anys més a l’Antic Hospital “sense posar en risc les necessitats d’atenció sociosanitària, ni posar en risc els llocs de treball de les treballadores”.
Un desgavell
CATAC considera l’anunci fet pel Consorci “un desgavell, un capítol més de la gestió sanitària de Mataró on no es vetlla per la salut de la població, sinó per interessos particulars o de partit” i és especialment contundent contra l’Ajuntament de Mataró i el seu govern. A l’alcalde Bote li retreuen que defensés l’Antic Hospital i ara el tanqui i li retreuen que “hauria de donar un munt d’explicacions de per què ara és tot tan imminent i precipitat. Si Sant Jaume no compleix normativa ara, no ho feia tampoc fa 10 anys, quan va defensar amb dents i ungles el que ara executa amb tanta impunitat. Això no fa bona olor. Han passat molts anys sense fer res”
Reclamen “solucions factibles”
El malestar és patent entre el personal amparat en aquest sindicat, que reclama per al tancament del centre “una solució més factible que la que hi ha ara sobre de la taula”. I és que segons els professionals la ‘triple solució’ que es buscarà segons el comunicat del Csdm (més hospital a domicili, ubicar pacients a l’Hospital de Mataró i derivar pacients a l’Hospital de l’Esperança de Barcelona) és “un full de ruta inacceptable i poc realista”.
Catac considera que inviable l’augment de l’activitat a domicili perquè “falta personal per augmentar aquesta activitat. Fa anys que busquen la possibilitat d’incrementar l’activitat, però no troben professionals mèdics pel torn de tarda” i es pregunten “com s’ho faran per cobrir les necessitats si augmentem el número? Sobrecarregant al personal?” . Respecte l’Hospital de Mataró alerten que actualment hi ha 30 pacients al dia en espera de llit a urgències pel que veuen evident que “ manquen llits per cobrir les necessitats de la població des de fa molts anys” i l’activitat sociosanitària no hi tindrà capacitat. Això sí, proposen augmentar capacitat amb una nova unitat d’ingrés a les dependències que ocupen gerència i direcció del Consorci, a qui voldrien desplaçar a mòduls prefabricats.
Respecte les derivacions anunciades al barceloní Hospital de l’Esperança, el sindicat ho considera “un atac fragant a l’activitat que fa el Consorci, on es trasllada activitat pública a un centre llunyà, sinó que a més fa trontollar les vides de moltes persones, tant dels usuaris i les seves famílies, que patiran els perjudicis del trasllat a Barcelona, com de les treballadores i treballadors que correran el risc de patir modificacions en les seves condicions laborals”.