El comitè de seguretat sanitària de la Unió Europea veu “baix” el risc de propagació de la nova variant de la verola del mico a la població general, i descarta promoure el tancament de fronteres o la vacunació de la població. Així ho ha informat el ministeri de Sanitat, que ha participat a una reunió d’aquest comitè a través del seu director general de Salut Pública, Pedro Gullón. Les recomanacions de la UE es mantenen per ara similars a les emeses per l’Organització Mundial de la Salut i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC). Els majors riscos es veuen entre la població amb “contacte estret” amb casos diagnosticats. En tot cas, no es descarta l’aparició de casos “importats”.
Segons el Ministeri de Sanitat, Espanya compta actualment amb un stock de vacunes de 500.000 dosis, que poden arribar a utilitzar-se a 1/5 de dosi per via intraepidèrmica i arribar gairebé als 2 milions de dosis. A més, hi ha capacitat per adquirir-ne de noves a través de la compra conjunta europea.
A més, Ministeri de Sanitat recomana a les persones que han de viatjar als països afectats per la propagació de la verola del mico que se citin en els Centres de Vacunació Internacional per tal de "valorar la possible indicació de la vacuna". Així ho ha informat a través d'un comunicat després de la reunió del comitè de seguretat sanitària de la Unió Europea, que ha considerat "baix" el risc de propagació de la nova variant de la malaltia a la població general i ha descartat promoure el tancament de fronteres o la vacunació de la població. L'executiu espanyol ha anunciat que publicarà setmanalment l'informe epidemiològic de la malaltia -ara es publicaven dades cada mes-, i que reforçarà la informació per als viatgers, entre d'altres mesures.
L'OMS nega les comparacions amb la Covid
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) nega que la mpox (verola del mico) sigui "la nova covid" i assegura que Europa "sap com controlar" la propagació del virus. En un comunicat, el director general de l'OMS a Europa, Hans Henri P. Kluge, recorda que des del 2022 Europa coneix els "passos a seguir" per frenar el virus i diu que l'actual situació d'alerta per la nova variant dona al continent "l'oportunitat" de reforçar la vigilància i els diagnòstics, així com la informació "basada en la ciència i no en la por". Així, demana a Europa "actuar amb solidaritat" amb les regions africanes afectades. El missatge de l'OMS arriba el mateix dia que el Ministeri de Sanitat es reuneix amb les comunitats autònomes per abordar la situació a l'Estat.
En el text, el director general de l'OMS a Europa reitera que la necessitat d'una "resposta coordinada" és més "gran" a Àfrica i demana "treballar directament" amb les regions afectades. "El 2022 la mpox ens va ensenyar que es pot propagar ràpidament arreu del món, podem i tenim l'obligació de monitorar el virus conjuntament, arreu de les regions i continents", sentencia.