Les dones pateixen més problemes de salut mental que els homes, sobretot trastorns com depressió o ansietat. Són molts els factors que poden explicar aquesta realitat, com els estereotips de gènere, feines més precàries o una major càrrega de les cures. "És una cursa d'obstacles i un dia o altre t'entrebancaràs. Llavors poden aparèixer problemes d'insomni o de més fatiga que poden minvar l'estat d'ànim", afirma la doctora Gemma Parramon Puig, cap de secció de Psiquiatria de Vall d'Hebron, a l'ACN. D'altra banda, Parramon adverteix que hi ha "molt desconeixement" de la salut de la dona i que s'ha d'anar més enllà de l'anomenada 'medicina biquini': "La medicina que més s'ha centrat en les dones és aquella que s'ocupa del que tapa el biquini".
La prevalença de la depressió en les dones és del 7,1% i duplica la dels homes (3,5%), segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) del juliol del 2019 al del 2020. Per cada cas greu en homes, n'hi ha 3,5 en dones, recull la mateixa font. "Les estadístiques mostren que la dona té més problemes de salut mental, sobretot trastorns afectius, com són la depressió i l'ansietat", exposa la doctora Parramon Puig en una entrevista a l'ACN publicada el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març.
La psiquiatra de Vall d'Hebron destaca que, darrere d'aquesta major incidència, s'hi troben molts factors psicosocials i que qui els "corona" són els estereotips de gènere. "Fins el 2014, una de les accepcions de 'femení' era 'dèbil' segons la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE) mentre que 'masculí' volia dir 'enèrgic'", posa com a exemple d'aquests condicionants amb què es topen les dones.
La doctora Parramon Puig explica que les nenes creuen que són menys intel·ligents i brillants que els nens a partir dels 6 anys –segons un estudi publicat a 'Science' el 2017- i són més autoexigents, fet que les predisposa a viure situacions més estressants.
Feines més precàries, més problemes a casa
Les feines de les dones estan més precaritzades, són menys visibles i en molts casos són elles qui es queden a casa per cuidar dels fills o assumir altres cures. "Si la dona no s'ocupa de la família, se la critica i llavors entra el sentiment de culpa. És un factor més", recalca aquesta doctora, per afegir: "Tot això va sumant. No tens perquè generar un trastorn perquè pots tenir més o menys estratègies, però és tota una cursa d'obstacles i un dia o altre t'hi entrebancaràs".
A més de factors com aquests, la psiquiatra també apunta a errors metodològics a l'hora de recollir la informació, com les diferències de diagnòstic entre homes i dones. Així, l'infradiagnòstic de la depressió pot afectar més els homes i la malaltia pot trobar-se oculta en altres trastorns, com l'addicció a l'alcohol, més prevalent que en les dones, assenyala la que també és presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.