En contra de donar dosis de reforç de vacuna "contínuament"

Capgròs.com - ACN

En contra de donar dosis de reforç de vacuna "contínuament"

L’EMA, l’agència de referència, avala la quarta dosi per als vulnerables, però veu amb preocupació tornar a vacunar en general a curt termini

L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) creu que la pandèmia de la covid-19 "s'està movent cap a una epidèmia, tot i que encara no ha assolit aquest estatus". "Amb l'òmicron hi haurà més immunitat natural, a més de la vacunació, de manera que s'avançarà més ràpidament cap a un escenari d'epidèmia", ha dit el cap de vacunes de l'EMA, Marco Cavalieri. Tenint això en compte, l'EMA s'oposa a donar dosis de reforç "contínuament". De fet, Cavalieri ha reconegut que veuen amb "preocupació" una estratègia de vacunació que impliqui inocular els ciutadans cada tres o quatre mesos, excepte en persones immunodeprimides.

"Cal anar amb compte de no sobresaturar el sistema immune amb repetides vacunacions", ha avisat Cavalieri, remarcant que també hi ha el risc de generar "fatiga" entre la població.

El cap de vacunes de l'EMA avala que s'hagi donat una tercera dosi "per la situació epidemiològica" actual, però ha advertit que no es pot repetir aquesta estratègia "constantment". "Seria millor començar a pensar en l'administració de dosis de reforç més espaiades en el temps i que se sincronitzin amb l'arribada de l'hivern, com es fa amb la grip", ha apuntat.

Recomanació de l'ECDC

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) va aconsellar a finals de novembre administrar la tercera dosi de la vacuna a la població general, donant "prioritat" als majors de 40 anys.

La vacuna continua sent eficaç per evitar hospitalitzacions i morts almenys nou mesos després de completar la pauta completa, però hi ha "un declivi modest" en persones grans o immune deprimides, segons l'ECDC. La recomanació del novembre buscava "augmentar la protecció contra la infecció" i, així, "reduir potencialment la transmissió en la població i prevenir més hospitalitzacions i morts".

 

Etiquetes: