Un 10% dels positius al Maresme ja és de la variant britànica de la Covid

Què és la Covid persistent i els seus símptomes

L’OMS estima que un 10% dels infectats continua amb símptomes 12 setmanes després del contagi

La pandèmia ens afecta a tots, d’una manera o una altra, però evidentment les persones que pateixen o han patit la malaltia, i els seus entorns més propers, ho han viscut a la pròpia pell. Les xifres són dramàtiques però darrere de cada número hi ha una persona i mil històries. L’evolució de la ciència i el caràcter mundial del SARS-CoV-2 han desencadenat en una ràpida resposta de la comunitat mèdica i científica. La vacuna va ser una realitat en un temps rècord, però la pandèmia encara deixa preguntes sense resoldre. Els símptomes de llarga durada o persistents en pacients, fins i tot amb infeccions lleus o moderades per Covid-19, n’és una d’elles.

Segons un informe de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), una entitat de dret públic adscrita al Departament de Salut de la Generalitat, els símptomes persistents més freqüentment descrits són la fatiga, la tos i el mal de cap. L’anòsmia o falta del sentit de l’olfacte i l’agèusia o falta del sentit del gust també s’han descrit entre els símptomes més freqüents persistents. Malgrat que s’han fet hipòtesis sobre el rol del SARS-CoV-2 en el Sistema Nerviós Central, aquestes teories es troben encara en l’àmbit de l’especulació i sobretot fan referència als casos greus, on la resposta inflamatòria secundària és major, i no existeix informació sobre les possibles conseqüències i la càrrega que pot suposar a llarg termini en pacients amb simptomatologia lleu.

La major part dels pacients que han presentat una infecció/diagnòstic per Covid-19 retornen al seu estat normal després de 14-21 dies i els símptomes aguts acostumen a desaparèixer entre els 4-8 dies des del diagnòstic (test positiu). Aproximadament, un terç dels pacients amb símptomes lleus manifesten símptomes més enllà de la tercera setmana. Els símptomes que més triguen a desaparèixer en aquest cas són l’anòsmia i l’agèusia (entre 4 i 10 dies). Aquests símptomes es descriuen sobretot en persones d’edat avançada amb altres dolències associades, malgrat que un estudi descriu que 1 de cada 5 adults d’entre 18-34 anys amb la infecció descrivia la persistència de símptomes més enllà de la tercera setmana.

La qüestió és que, a Espanya, segons una informació de El País, gairebé 100.000 persones han estat de baixa tres mesos o més per coronavirus. Un estudi calcula que el 8% dels treballadors infectats han necessitat 12 setmanes o més per tornar a la feina i els experts demanen que les seqüeles duradores es reconeguin com a causa d'incapacitat. L'Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que un 10% dels infectats continua amb símptomes 12 setmanes després del contagi.

El retrat robot de les persones afectades per aquesta síndrome a Espanya és el d'una dona de 43 anys que pateix aquest tipus de símptomes durant més de 185 dies, segons una enquesta publicada al novembre per la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG). Moltes preguntes encara per resoldre i moltes incerteses en aquest moment històric que ens ha tocat viure.

Etiquetes: