Ozempic

Es dispara la venda de medicaments per la diabetis i que s'utilitzen per l'obesitat

S'han venut més de 250.000 unitats fins l'agost d'aquests medicaments,d e la família del fàrmac Ozempic.

Les receptes pels medicaments de la família del fàrmac Ozempic han superat el quart de milió durant els vuit primers mesos d'enguany a Catalunya. Segons dades del Servei Català de la Salut analitzades per l'ACN, entre gener i agost del 2023 el sistema públic en va registrar 267.982, un 33% més que en el mateix període de l'any anterior i un 70% més que en els vuit primers mesos del 2021. Ozempic només té permís per ser receptat a pacients amb diabetis tipus 2, però també s'està prescrivint a persones amb obesitat, segons la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició. El medicament es troba amb subministrament "limitat" des del setembre i l'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) insta els metges a "cenyir-se" als usos autoritzats.

Les dades inclouen tot el grup de medicaments tipus A10BJ, és a dir, els que es fan servir per a la diabetis tipus 2 i ara també per a l'obesitat. Són tots anàlegs del pèptid similar al glucagó tipus 1 (GLP-1). Un d'ells és Ozempic, que, segons l'AEMPS, s'està distribuint de manera "controlada" tant en el format de 0,25 mg, com en el de 0,5 mg i el d'1 mg, ja que es disposen "d'unitats limitades". A banda, el grup A10BJ també inclou altres productes similars amb problemes de subministrament, com ara Trulicity, Victoza o també Saxenda, l'únic d'aquesta família que sí que té permís per ser receptat per a l'obesitat. 

De 100.000 a 300.000 receptes en quatre anys 

Segons les xifres de Salut, que no distingeixen entre els pacients que són diabètics i els que no ho són, les receptes per aquests medicaments van començar a créixer significativament el 2018, quan Ozempic va rebre la primera autorització per comercialitzar-se. Si el CatSalut va registrar 81.128 receptes dels fàrmacs A10BJ al llarg de tot el 2016, la xifra no ha parat de créixer des de llavors i es va situar en 115.265 el 2018, es va apropar a les 200.000 el 2020 i el 2022 ja sobrepassava les 300.000, cosa que representa un creixement sostingut de més d'un 20% interanual durant l'últim lustre.  

En un comunicat del setembre, l'AEMPS ja va recomanar substituir el tractament amb Ozempic per altres del mateix grup terapèutic, com ara Byetta, Lyxumia o Rybelsus, davant dels problemes per garantir l'estoc a nivell global. A més, també va explicar que l'empresa que comercialitza el producte, Novo Nordisk, ha informat que els problemes d'abastiment continuaran de manera "intermitent" la resta de l'any, i "s'espera que es mantinguin al llarg del 2024". L'Agència Espanyola de Medicaments també va recordar als facultatius que, a diferència d'Ozempic, Saxenda sí que està indicat per a obesitat. 

Wegovy, un fàrmac que arribarà en "uns mesos" i estarà indicat per a obesitat 

Paral·lelament, el president de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, Javier Escalada San Martín, ha explicat a l'ACN que en uns mesos, Wegovy, una marca amb el mateix principi actiu que Ozempic, la semaglutida, arribarà a l'Estat i aquesta sí que estarà indicada per a l'obesitat.