Els casals d’estiu fomenten les relacions en igualtat d’infants i joves | Shutterstock

Redacció / ACN

Es reclama més inversió en polítiques per als infants i en recursos per a la salut mental

La Plataforma d’Infància de Catalunya reclama una acció política “decidida” de les administracions i la societat per atendre la infància i la salut mental

 

La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) de la Taula del Tercer Sector Social demana augmentar la inversió en els infants i les famílies per situar-la a la mitjana de la Unió Europea. També insta a millorar els recursos per a la prevenció de la salut mental davant l’increment d’infants i adolescents atesos en els últims anys. Amb motiu del Dia Mundial de la Infància, el 20 de novembre, la PINCat fa una crida a una acció política “decidida” i “conjunta” de les administracions i la societat per garantir els drets dels infants. “Els seus drets no poder ser una opció, han de ser una obligació”, diu José Antonio Ruiz, coordinador de la PINCat, en declaracions recollides per la Taula del Tercer Sector, en una jornada aquest dimarts.

Les entitats socials miren amb preocupació la situació dels drets dels infants a Catalunya i recorden que prop del 30% dels infants viuen en situació de pobresa o exclusió social i més de l’11% pateixen privació material severa, segons un informe de la Sindicatura de Greuges d’aquest any. La PINCat alerta que aquestes xifres són superiors a les mitjanes espanyola i europea i evidencien “greus desigualtats socials que afecten la infància”.

Les entitats socials també adverteixen en el comunicat que Espanya és el país que menys inverteix en infància de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i que, mentre la mitjana europea de despesa en polítiques d’infància arriba al 2,5% del PIB, a Catalunya és de l’1,6%.

Per això, una de les mesures urgents que demanen per reduir les desigualtats entre infants és augmentar els recursos que es dediquen a les polítiques d’aquest àmbit. Pel que fa a la salut, avisen de la situació als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), amb llistes d’espera llargues i poca freqüència assistencial.

Reforç en l'educació inclusiva

En l’àmbit educatiu, reclamen aprovar un pla d'emergència per reforçar l'educació inclusiva i desplegar plenament el Decret 150/2017; continuar implementant les mesures del Pacte contra la segregació escolar i desenvolupar el Pla de xoc contra l’abandonament escolar, amb l’objectiu de reduir-lo al 9% el 2030 com marca la UE, mentre que ara és del 14,8%, adverteixen. A més, insten a garantir la universalització del lleure educatiu.

Una altra reclamació és el desplegament de l’estratègia de desinstitucionalització del sistema de protecció per potenciar l’acolliment familiar. Les entitats alerten que el nombre d’infants desemparats o tutelats ha augmentat en els últims anys, sense comptar els adolescents migrats sols. Segons xifres que destaca la plataforma, el 56% d’infants i adolescents tutelats estan en centres residencials. Precisament aquest dilluns el Govern ha presentat el pla per augmentar el nombre de famílies acollidores.

Les entitats també demanen aplicar de forma efectiva la Llei de protecció integral a la infància i adolescència (LOPIVI) per assegurar-ne el benestar en tots els àmbits i revisar la cartera de serveis socials amb perspectiva d’infància.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta