Imaginem-nos al supermercat o a la nostra botiga de comestibles preferida. De ben segur que si ens fixem en l’etiqueta dels productes podrem llegir coses com “sense sucres afegits”, “sense lactosa” o “sense gluten”. Són indicacions molt importants per a les persones que pateixen alguna intolerància alimentària i sovint acaben sent associades, per la resta de la societat, a productes més sans o nutritius. En el cas dels productes sense gluten, però, hem de tenir en compte tota una sèrie de factors que, possiblement, escapen d’entrada al nostre ull de consumidor.
Què passa si una persona, sense indicació mèdica, decideix retirar el gluten de la seva dieta? Té sentit, si la persona no és celíaca? El gluten és una proteïna d'origen vegetal que es troba en les farines de cereals com el blat, l'ordi, el sègol o la civada, entre d'altres. No obstant això, té una particularitat: un cop ingerit cal digerir-lo i metabolitzar-lo, procés que no poden fer els celíacs.
Beneficis per a celíacs
Resulta evident, per tant, que eliminar el gluten en les dietes de les persones celíaques derivarà en beneficis i benestar per a elles. No queden ni de bon tros clars els beneficis en les persones sense aquesta intolerància. Alguns especialistes apunten que el gluten té un valor nutricional més aviat pobre i que, en conseqüència, eliminar-lo de la nostra dieta és una opció perfectament viable. D’altres experts en la matèria, però, indiquen que si bé el gluten no és indispensable per a la salut, els aliments que en contenen són rics en altres nutrients com la fibra, les vitamines o els minerals. D’altra banda, alerten que si eliminem el gluten de manera permanent ens podríem tornar intolerants a la proteïna i que, arribats a aquest punt, això sí que podria generar problemes amb la dieta.
Conseqüències d'eliminar el gluten sense necessitat
Altres conseqüències d’eliminar el gluten sense la necessitat real de fer-ho, que en podríem anomenar ‘conseqüències col·laterals’, passarien per un hipotètic augment del consum de greixos i sucres. Aquests especialistes en nutrició defensen que el gluten aporta propietats organolèptiques molt agradables al gust i que, si en prescindim, buscarem substituts en forma de greixos i sucres.
D’altra banda, diversos experts concorden que no hi ha evidències científiques que certifiquin una pèrdua de pes pel simple fet d’eliminar el gluten de la dieta, base científica que contradiu la creença popular que associa ingesta de gluten amb possible sobrepès. En general, argumenten això mateix: si treus el gluten de la dieta, acabaràs substituint les seves aportacions organolèptiques amb productes processats d’alt contingut calòric i baix valor nutricional. A la llarga, doncs, això tindria l’efecte contrari al desitjat i augmentaríem de pes.
En resum, la majoria d’especialistes ho deixen clar: si ets celíac, res de gluten. Si no ho ets, gaudeix dels plaers de la vida, com el menjar. Amb contenció, evidentment, i apostant per una dieta equilibrada, però sense caure en obsessions infundades.