La grip i els virus saturen les urgències i la prmària

Capgròs.com - ACN

La grip i els virus saturen les urgències i la primària

L'increment de la grip i altres virus omple les urgències a les portes del Nadal, sobretot amb pacients fràgils

Els professionals sanitaris atenen des de fa dies més pacients amb virus respiratoris, ara sobretot amb la grip. "El servei d'urgències és la porta d'entrada a l'hospital i ara està molt saturat", afirma el cap d'Epidemiologia del Clínic, el doctor Antoni Trilla, a l'ACN. Altres hospitals es troben en la mateixa situació. Aquests hospitals han ampliat llits en edificis annexos i en centres de la seva àrea i alguns han desprogramat operacions.

Després que fa uns dies la bronquiolitis arribés al pic, amb incidències molt elevades en els menors de 2 anys, la circulació del virus de la grip porta tres setmanes en clar ascens i es troba ara molt per sobre de temporades anteriors. La taxa de grip és de 72 casos per 100.000 habitants, mentre que la temporada 2019-2020, abans de la pandèmia, se situava en 10 casos en la mateixa setmana de l'any, segons les últimes dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC), actualitzades dimarts d'aquesta setmana.

"El virus número 1 és ara el de la grip i després els dels refredats, que són molts. El virus respiratori sincicial [VRS, el que causa les bronquiolitis] va a la baixa i els pediatres comencen a respirar. En quart lloc, trobem la covid-19", descriu el cap d'Epidemiologia del Clínic, que afegeix, sobre la previsió de l'evolució de la grip: "Està pujant molt i és probable que al voltant de Nadal i Cap d'Any es produeixi el pic, que es preveu amb un alt nombre de casos. Però també es preveu que baixi ràpid".

En aquesta situació, els serveis d'urgències es troben saturats, amb molts pacients amb infeccions respiratòries. "La situació als hospitals és de molta pressió assistencial, i també a la primària. Hi ha força casos d'infeccions, sobretot de malalts crònics, amb més d'una patologia, amb malalties respiratòries o cardíaques, que en aquesta època de l'any poden patir descompensacions", assenyala el doctor Trilla.

Persones fràgils

Així, el perfil dels pacients a urgències és bastant divers, amb bronquiolitis, grip i covid, però sobretot persones en un estat de salut fràgil que la infecció respiratòria descompensa, coincideixen a destacar alguns dels centres consultats. El doctor Trilla explica que, amb aquesta pressió assistencial, els hospitals es troben amb "més dificultats" per ingressar els pacients, que "moltes vegades han d'esperar en unes condicions que ni de bon tros són les millors", reconeix.

Trilla exposa que quan hi ha una forta pressió a urgències es comencen a desprogramar operacions que es considera que es poden ajornar per disposar de més espai per ingressar pacients i també perquè no hi hauria prou personal per atendre'ls encara que es poguessin obrir. "Cada dia intentem ajustar la situació el millor possible", afirma Trilla.