Una hèrnia és un “bony” que apareix en una zona determinada del cos, sigui un òrgan o teixit, perquè aquest se surt del lloc que ha d'ocupar de manera natural. Una de les més freqüents és l’hèrnia inguinal, ja que fins a un 30% de la població en patirà una al llarg de la vida. És un problema molt més comú entre els homes, que representen el 80% dels casos.
Si l'hèrnia no molesta, és a dir, si no provoca dolor ni cap mena de limitació funcional, el tractament simplement consistirà a vigilar la seva evolució per si fora a pitjor. Si evoluciona amb dolor intens, nàusees, vòmits i dificultats per evacuar cal anar a Urgències i es pot operar. De fet, és una de les intervencions quirúrgiques més freqüents en cirurgia general.
Tècnica quirúrgica amb avantatges per al pacient.
Des del 2017, a l’Hospital de Mataró s’operen hèrnies inguinals per laparoscòpia. És una intervenció que té grans avantatges per als pacients, ja que no requereix ingrés i la recuperació és molt més ràpida i amb menys dolor postoperatori que la cirurgia convencional.
Durant el 2021, l’equip de cirurgia va realitzar 400 intervencions d’hèrnies inguinals, de les quals el 44% van ser per laparoscòpia.
Les causes de l’hèrnia
El mateix procés d'envelliment debilita les parets dels òrgans i teixits i pot augmentar el risc de desenvolupar hèrnies. A part d’això, la majoria de les hèrnies inguinals es produeixen per factors desencadenants com:
- Càrrega de pes
- Tos intensa
- Restrenyiment
- Embaràs