L'Hospital de Mataró, el segon més ben puntuat per parir. Foto: R.Gallofré

Redacció

L'Hospital de Mataró, el segon més ben puntuat per parir

Amb una nota de 8,45, 8 de cada 10 dones que han tingut a l'Hospital de Mataró el seu nadó el tornarien a escollir

L'hospital de Mataró és el segon centre que millor puntuació ha obtingut en les enquestes sobre atenció a l'embaràs, part i postpart que realitza el Departament de Salut entre tots els hospitals catalans. El grau de satisfacció global és de 8,45 sobre 10, mig punt per sobre de la mitjana catalana, i només superat per l'Hospital del Mar, amb un 8,73.

El centre ha estat el millor valorat de Catalunya en quant el seguiment i control de l'embaràs, part i puerperi. Les famílies destaquen com a àrees qualificades d'excel·lent el tracte dels metges, les infermeres i les llevadores, les instal·lacions del centre, l'ajuda amb el dolor durant el part i el postpart i el seguiment del nadó durant l'estada a l'Hospital. També obtenen una nota per sobre del 9 aspectes com sentir-se en bones mans durant l'embaràs, el part i l'ingrés, poder estar acompanyat durant tot el procés i el respecte a la intimitat. Tot això fa que l'Hospital de Mataró sigui considerat un dels millors centres on parir de Catalunya i que el 86,7% de les persones enquestades el tornarien a escollir a l'hora de tenir al seu nadó, metre que el percentatge de fidelitat mitjà de tota Catalunya és del 78%.

Montse Pujol, cap d'infermeria de l'àrea maternoinfantil de l'Hospital de Mataró, afirma que "estem molt satisfets amb aquests resultats, tot l'equip de professionals ha fet un treball excel·lent i això queda reflectit en l'opinió de les famílies que escullen el nostre centre per tenir el seu nadó. Ens hem de felicitat totes i tots". A més, afegeix que "el nostre objectiu oferir un acompanyament i una assistència al embaràs, part i naixement segura, de qualitat, humanitzada i respectuosa tant amb la fisiologia del procés, com amb les decisions i preferències de cada família. Per això és molt important establir una relació de proximitat i confiança, en la que la dona se senti escoltada, informada i partícip en tot moment".

Naixement a l'Hospital de Mataró

Desmedicalitzar el part

Durant el 2023 es va atendre a l'Hospital de Mataró uns 900 parts, amb un índex d'instrumentalització (és a dir, l'ús d'instruments com vàcum, fòrceps o espàtules) del 15%, un percentatge força baix. Quant a les cesàries, se'n van practicar en el 23% dels parts, una xifra alineada a la mitjana catalana.

A més, tant en els parts vaginals com en les cesàries, s'ofereix la presència d'un acompanyant en tot moment i el contacte precoç "pell amb pell", mitjançant el qual la mare acull en braços el nadó tot just després de néixer i es manté amb ella a partir de llavors. De fet, el Ministeri de Sanitat ja va guardonar el protocol "d'atenció immediata al nounat sa" de l'Hospital de Mataró el 2014.

  • Les dades són estretes de l'enquesta de satisfacció que el CatSalut realitza periòdicament als usuaris dels serveis públics de salut (PLAENSA). En aquest cas, es va preguntar a més de 4.000 persones que van tenir un fill o filla durant el 2022.