Mataró compta des d'aquest mes de novembre amb un nou espai dedicat a les cures i a la recerca en l'àmbit sociosanitari. Es tracta de l'Espai Mataró Cuida-CareCityLab, ubicat al sector del Rengle, i que es donarà a conèixer a la ciutadania aquest dijous, dia 28, amb un acte institucional i una jornada de portes obertes.
La jornada servirà per donar a conèixer els serveis que ofereix com són l’Oficina de Cures i Centre per a l’Autonomia Personal Sírius. L'acte institucional, al matí, consistirà en una conferència a càrrec de Genís Roca, expert en processos de transformació digital. A la tarda, de 15 a 19h, es podrà visitar l’equipament amb unes portes obertes.
Tal i com destaca l'Ajuntament en un comunicat, l’Espai Mataró Cuida-CareCityLab es presenta com un centre de referència en recerca i en l’assessorament i l’atenció en les cures. Situat al passeig de la Marina 144, i impulsat amb fons econòmics de la Generalitat, el projecte està coliderat i gestionat per una desena d'organismes: Ajuntament, TecnoCampus, Consorci Sanitari, Fundació Hospital, Fundació Maresme, Eurecat, Tic Salut, Jordi Gol i ICS
L'espai compta per una banda amb l'Oficina de Cures, dirigida a persones fràgils ja sigui per la seva edat, perquè tenen algun tipus de discapacitat, dependència o malaltia crònica així com les seves persones cuidadores. Els objectius són promoure l’autonomia el major temps possible, informar sobre l’accés de les persones fràgils i les seves persones cuidadores a la xarxa de recursos públics i privats de l’àmbit de les cures socials i sanitàries.
Per l'altra, s'hi pot trobar el Punt Vincle, liderat per la Fundació Hospital, facilita l'accés de la ciutadania a la informació, orientació i assessorament per part de les Entitats del Tercer Sector d'Acció Social de cures. L’objectiu és apoderar i generar interacció entre les persones cuidadores i/o receptores de cura a Mataró i el Maresme.
A més, el CareCityLab compta amb el Centre per a l’Autonomia Personal Sírius, que té com a finalitat informar i assessorar sobre solucions per millorar l’autonomia de les persones dependents. Entre d'altres, compta amb un ampli espai d’exposició permanent de productes de suport i entorns accessibles.
Un dels elements destacats d'aquest equipament és l'atenció a la fragilitat i a la disfàgia, que s'ofereix des del Consorci Sanitari. En concret, hi ha programades 7 sessions d'un taller orientades a l’exercici físic per millorar des de la funció cardiorespiratòria, la força i l’equilibri, la nutrició, el benestar emocional, el control de les malalties de base, l’ús adequat de la medicació i finalment el suport social. També s'està elaborant, entre d'altres, una sèrie d’activitats pel 2025 dirigides a la ciutadania sobre incontinència fecal i restrenyiment, i s'han fet tallers de fluids i dietes de textura modificada per a persones amb disfàgia, cuidadors, residències...per l’elaboració d’un menú adaptat.