Els usuaris del CAP de Cirera-Molins passen a l’acció. Foto: R.Gallofré

capgros.com / ACN

Mataró tindrà un CAP pioner per transformar l'atenció primària

El nou CAP de Cirera-Molins comptarà amb un sistema organitzatiu i d'atenció a l'usuari molt diferent, per superar l'actual model obsolet i disfuncional en l'atenció primària

El Consorci Sanitari del Maresme, a banda de l'Hospital de Mataró id el sociosanitari de Sant Jaume, també gestiona dos CAP a Mataró, el de Cirera Molins i el del Centre, així com el d'Argentona. I un dels principals reptes de futur que té és, precisament, transformar el model d'atenció primària, que actualment es troba obsolet i amb signes de col·lapse i esgotament arran de la pandèmia.

Aquest procés de transformació començarà amb el CAP Cirera Molins, que s'ha de construir de nou just al costat de l'actual. Una inversió de 3 milions d'euros que ha de fer el departament de Salut de la Generalitat, per crear un equipament de 1.800 metres quadrats. Les novetats no seran tan sols a nivell d'immoble, sinó que el veritable canvi arribarà en el model organitzatiu, de gestió i d'atenció, que pretén ser pioner a Catalunya i marcar el pas per a la resta de CAP del país. 

Amb aquest CAP, el Consorci Sanitari del Maresme el que pretén és iniciar un procés de transformació "intens" de l'atenció primària, per adaptar-la als nous temps. "Per transformar els processos cal que l'entorn ens ajudi i és molt difícil fer-ho amb equipaments dissenyats el segle passat i basats en el taulell, la sala d'espera i la consulta", va afirmar Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme, en la presentació del pla estratègic de l'organisme, que també preveu accions com la construcció d'un nou hospital d'atenció intermèdia

Quan acabi sent una realitat, el CAP Cirera Molins, de fet, podria convertir-se en un "referent" dels nous CAP del futur a Catalunya. Cunillera detalla que el nou equipament comptarà amb espais d'atenció al pacient per a consultes que no siguin estrictament assistencials. I és que actualment, afirma, hi ha un gran percentatge de la demanda a les consultes que no és clínica.

A més, es projectaran espais més grans i més esponjats i es treballarà per incorporar nous perfils, com dietistes, fisioterapeutes, assistents mèdics o professionals del benestar emocional. El pla funcional d'aquest nou equipament es va presentar el passat més de juny i segons el CSdM té el vistiplau de Salut. Ara falta el compromís econòmic per fer-ho realitat.