Fer dormir els nens no és gens fàcil. Quan arriba la nit i els adults estem esgotats després d’un llarg dia de feina, els petits de la casa encara tenen la barra d’energia al màxim i volen seguir jugant o bé continuar enganxats a les pantalles (videojocs, televisió i demés). Per aquest motiu, seguim buscant una solució per a que els nens ens acompanyin en el nostre desig de dormir una llarga nit de somni reparador.
A continuació us explicarem tot el que s’ha de saber del melamil, un complement alimentari de melatonina en forma de gotes que afavoreix la conciliació de la son i el descans dels més petits. A més, detallem si el seu consum té cap efecte secundari i altres recomanacions que hem de tenir en compte abans d’acudir a la farmàcia i comprar-les.
Què són el Melamil i la Melatonina?
Tal i com hem especificat, el melamil conté melatonina, una hormona que es produeix de forma natural en el nostre organisme per la glàndula pineal i quina funció és la regulació del cicle son-vigília. Concretament, aquesta substància la produeix el nostre cos quan es fa de nit, permetent la conciliació de la son i el descans. Les persones que tenen tendència a patir insomni solen ser aquelles amb poca melatonina al cos. D’altra banda, durant el dia es produeix una quantitat molt reduïda de melatonina.
Recomanacions per a l’ús de melamil i efectes secundaris
En línies generals, es recomana l’ús de melamil per a nens majors de 6 mesos a qui els hi costa molt agafar la son i que han estat prèviament visitats per un pediatra certificat. La seguretat de melamil a curt termini està garantida per especialistes en nutrició, però tot i això pot produir una sèrie d’efectes secundaris com el fet de que el nen es torni dependent d’aquesta substància. Per aquest motiu, si deixem de donar-li melamil es possible que experimenti alguns d’aquests efectes, sempre lleus:
- Mal de cap
- Marejos
- Nàusees
- Somnolència
Quant a la dosi recomanada per a prendre a cada edat, seria la següent:
- Nens de 6 a 12 mesos: s'ha demostrat la seva eficàcia com a regulador del ritme circadià de la son, però es desconeixen els seus possibles efectes secundaris a mig i llarg termini. Si s'utilitza, la seva administració no hauria de prolongar-se més de quatre setmanes i sempre sota supervisió mèdica.
- Nens d'un a 3 anys: es reprodueix la mateixa situació que en els nens de sis a dotze mesos. En cas que s'administri, és el metge qui ha d'indicar i controlar la durada del tractament.
- Nens majors de 3 anys: hi ha dades que demostren la seva eficàcia com a regulador de la son i no s'han vist efectes secundaris no desitjats durant els tres primers anys de seguiment després de finalitzar el tractament, tot i que no es disposa de dades a més llarg termini. La seva utilització ha d'estar indicada i supervisada pel pediatra i / o especialista en la son.
Font: AEP