Parlar de Musicoteràpia resulta , si més no, un poc novedós. Encara és un terme que molta gent pot associar-lo a algun tipus de malaltia o a algun mètode nou per guarir d’algun mal o a escoltar música o a cantar cançons. En fi, podríem acumular un seguit d’explicacions del que molta gent creu que és la Musicoteràpia. Pot ser si ajuntem totes aquestes idees podrem esbrinar, de què es tracta en realitat.
El que sí és cert és que estem parlant d’una tècnica terapèutica bassada en la música.
La MT consisteix en la utilització de la música amb finalitats terapèutiques amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones, el seu estat de salut i la seva qualitat de vida.
La MT s’utilitza en moltes i diverses situacions i fer servir aquest tipus de teràpia que ajuda a les persones a sentir-se millor és fonamental.
La MT incideix en una part molt important de la persona i que moltes vegades queda oblidada. Em refereixo a la part emocional, la part emotiva. Aquell espai que molts cops queda oblidat i que tanta importància té per a tots nosaltres. La música, com a llenguatge no verbal té la “màgia” de tocar la fibra que verdaderament fa moure la persona cap allò que semblava adormit i que és en realitat el que dona impuls i vida perquè és l’element que mou el motor de les nostres vides. Emocionar-se és viure. Despertar les nostres emocions és despertar-nos i ajudar-nos a viure aquell moment senzillament màgic que ens envolta, a enfonsar-nos en ell i sentir-nos completament amarats i posseïts per l’emoció.
La música ha estat un medi per transmetre emocions, sentiments i esperança i tot això vol dir comunicació i apropament.
El fet de viure el moment és important i gratificant. Poder gaudir d’aquell benestar, d’aquella pau i tranquil·litat activa tota la nostra energia i ens fa sentir-nos renovats i alleugerits de càrregues que moltes vegades ens pesen.
La MT incideix en diferents parts de la persona: la part física, emocional, espiritual, la part social. La creativitat, la memòria, el moviment, el llenguatge, la percepció, l’estrès, l’ansietat, etc.
A la Fundació Hospital de Mataró estem treballant la MT des de fa ja quasi cinc anys.
Començàrem amb un grup de persones que havien patit un ictus i a conseqüència del mateix una afàsia, és a dir, una pèrdua més o menys acusada de la capacitat de poder-se comunicar verbalment: el llenguatge.
L’activitat musicoterapèutica estava bàsicament enfocada a la rehabilitació de la parla en aquestes persones. Participaven cinc persones amb diferents graus d’afàsia. El fet de ser un nombre reduït facilitava el procés i la teràpia musical anava tenint un efecte molt positiu.
Degut a la pandèmia vam haver de paralitzar l’activitat durant quasi un curs. Alguns dels que ja venien a les sessions de Musicoteràpia no van poder continuar, de manera que només quedaven dues persones que sí ho podien, cosa que va fer replantejar aquesta activitat.
Actualment a les sessions de MT que realitzem setmanalment cada dijous hi assisteixen persones afectades de Parkinson, afàsia, agorafòbia, ELA i juntament amb voluntaris i col·laboradors formem un grup molt divers que tots plegats perseguim un mateix objectiu: el sentir-nos en pau en un món que no ens ho posa gens fàcil.
Per desenvolupar aquesta activitat musicoterapèutica treballem el cant, amb tots els seus efectes tan positius que té en la persona, independentment del seu estat. Sempre aporta beneficis en molts més aspectes dels que creiem.
Estem fent una teràpia grupal en la que participen totes aquestes persones afectades i també altres persones que col·laboren voluntàriament en aquest projecte enriquint al grup en general.
Per mi com a Musicoterapeuta ha estat un repte el treballar amb un col·lectiu tan divers però puc dir que gràcies a l’aportació de tots plegats tenim un grup ple d’empatia i d’il·lusió, conscients de la importància de l’esforç, de la confiança, de la tolerància i l’acceptació, la solidaritat. Virtuts i valors que ens fan ser més i millors PERSONES.
Fruit d’aquestes sessions en les que el cant és la base del treball podem gaudir de la CORAL DIVERSITAT, mai més ben dit. Una coral OBERTA i INTEGRADORA que té les portes sempre obertes de par en par per a qui vulgui compartir sentir-se bé i si ja se sent bé, doncs, per sentir-se millor. Un grup on cadascú aporta el que pot i és així, granet a granet que anem fent la casa, la nostra casa.
El nostre treball el mostrem a tot el públic. Ho fem amb l’actuació de la NOSTRA CORAL DIVERSITAT. Una actuació , a mode de concert que fem dos cops a l’any: per Nadal i pel final del curs al juny. I sempre, en aquests esdeveniments tenim altres col·laboradors, músics flabiolaires Els garrofers i d’un plegat de nois i noies que ens acompanyen amb els seus instruments donant a l’acte un colorit especial i divers com ho és nostra coral.
Fem coses senzilles però amb il·lusió i sobretot amb ganes de compartir-les amb tothom.
Valorem les petites coses conscients que sempre anem sumant.
Així, doncs, el dia 21 de desembre us convidem al nostre concert. A la capella de l’antic Hospital. Allí intentarem aturar per uns moments el temps i gaudir de la companyia, amb música, naturalment.
Sempre oberts. Us hi esperem.
Dídac Rocher Llopis