Intel·ligència artificial mataronina per al diagnòstic de disfàgia

El nou sociosanitari de Mataró, imprescindible però encara sense inversió ni calendari previstos

El Consorci Sanitari confia en tenir-lo construït abans del 2025 per fer front als reptes sanitaris i socials de l’envelliment progressiu de la població

L’envelliment de la població és un dels grans reptes socials i sanitaris del nostre temps. L’any 2050 un de cada tres habitants del país tindrà més de 65 anys, quelcom que obliga a transformar el sistema assistencial de dalt a baix per fer front a un gruix cada cop més elevat de població fràgil, depenent i amb malalties cròniques. Per fer-hi front, Mataró necessita un nou centre sociosanitari que substitueixi l’actual. L’equipament ho té tot previst: ubicació, característiques, pressupost necessari, model sanitari que s’hi implementarà... Tot, excepte el més important: calendari i inversió.

El pla estratègic del Consorci Sanitari el preveu per abans de 2025

El Pla Estratègic 2025 del Consorci Sanitari del Maresme preveu que, en un màxim de tres anys, s’hagi construït un nou hospital d’atenció intermèdia just davant de l’Hospital de Mataró, que permeti tancar d’una vegada un equipament obsolet com és el sociosanitari de l’antic Hospital Sant Jaume. Una necessitat que s’arrossega des de fa temps, però que no s’acaba de concretar. El gerent del Consorci, Ramon Cunillera, confia que l’any 2025 aquest nou hospital estigui finalitzat o com a mínim amb les obres avançades. “És un equipament transcendental”, constata. Però el compromís de la Generalitat de moment no s’ha traduït en concrecions.

L’Hospital d’Atenció Intermèdia tindrà uns 14.000m2 i comptarà amb 250 llits,

L’Hospital d’Atenció Intermèdia tindrà uns 14.000m2 i comptarà amb 250 llits, respecte als 90 que hi ha actualment aSant Jaume. Els terrenys on se situarà pertanyen a l’Ajuntament, que els cedirà properament al Consorci, i l’equipament té el pla funcional ja establert. El projecte té un pressupost de 30 milions d’euros, una inversió elevada a la qual la Generalitat s’hi ha compromès des de l’any 2017, de la mà del llavors conseller de Salut Toni Comín, però que no s’ha arribat a concretar i que pot veure’s afectada, com reconeix el propi Cunillera, per la crisi econòmica derivada de la Covid i de la Guerra a Ucraïna.

Hospital Sant Jaume, l'actual sociosanitari a Mataró. Foto: R.Gallofré

La realitat, però, és tossuda. En els propers 25 anys la població de més de 65 anys suposarà el 34% del total i per això resulta imprescindible refer el sistema sanitari. “Cal una atenció intermèdia molt potent o els hospitals d’aguts se’ns ompliran de gent fràgil i depenent, amb llargues convalescències”, ha assenyalat Cunillera. De cara a impedir el col·lapse dels centres sanitaris, equipaments com el nou sociosanitari mataroní, l’anomenat Hospital d’Atenció Intermèdia, resulten clau.

Mentre no es desencalla el projecte, però, Sant Jaume seguirà fent de sociosanitari. L’edifici, però, ha quedat massa envellit i dona poc més de sí. “Pateix deficiències estructurals, no hi podem fer una intervenció integral i, per tant, no té futur a nivell assistencial, així que en necessitem un de nou”, afirma Cunillera.

La "ciutat cuidadora"

Cal recordar que el futur de l'Hospital Sant Jaume, un cop deixi de ser equipament sociosanitari, esdevindrà el centre del projecte 'Mataró: ciutat cuidadora', finançat amb fons europeus i que vol prioritzar la cura de les persones grans i amb discapacitat, precisament per donar resposta a l'envelliment progressiu de la població. L'equipament serà una mena de laboratori on de la col·laboració entre institucions públiques i privades en surtin les grans solucions i apostes perquè la ciutat sigui coneguda com a referent, com a pionera en aquest àmbit.