Salut Mental Catalunya ha exigit a la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que retiri el terme 'tarat' per referir-se a persona amb problemes mentals. Aquesta paraula és una de les dotze que s'han incorporat al Diccionari de la Llengua Catalana de l'IEC. La plataforma, que agrupa una vuitantena d'entitats d'arreu del país, ha constatat "l'estupefacció" del moviment social de persones d'aquest col·lectiu i de les seves famílies per la decisió de l'entitat lingüística.
"Evidentment, tenir un trastorn mental no és cap tara", ha declarat la presidenta de Salut Mental Catalunya, Mercè Torrentallé. “Les persones tenim tares? Hi ha persones perfectes sense cap tara?” es pregunta Torrentallé, a qui fa més de 20 anys li van diagnosticar una esquizofrènia paranoide. "És una definició discriminatòria i molt perjudicial". sentencia.
El diccionari recull el mot en dues accepcions, la primera per indicar un adjectiu de lèxic comú que designa allò afectat d'una tara i la segona també per a un adjectiu del lèxic comú que defineix aquell que pateix un trastorn mental, dit despectivament. Segons assenyala l'entitat Salut Mental en el seu comunicat "el DIEC oblida el llenguatge políticament correcte i torna segles enrere incorporant la paraula “tarat” per designar una persona amb trastorn mental".
Salut Mental Catalunya és un moviment social de representació, atenció i suport a les persones amb problemes de salut mental i les famílies, que porta més de 25 anys potenciant el model d’atenció comunitària i defensant els nostres drets per avançar cap a una societat més inclusiva i que garanteixi la igualtat d’oportunitats. La Federació Salut Mental Catalunya va néixer el 1996 i avui està formada per una xarxa de més de 75 entitats de persones amb problemes de salut mental, les seves famílies i amics. L'entitat va impulsar una Fundacio per gestionar serveis d’atenció a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies. L’àmbit territorial d’actuació de SMC és Catalunya, tot i que manté relacions amb altres entitats a nivell estatal i europeu.