Encara la Covid: preveuen un augment significatiu de casos

Redacció

Pic de covid a l'estiu: més casos que a l'hivern però menys greus

En les últimes dues setmanes, s'han superat els 7.000 contagis setmanals de covid, una xifra que no es va assolir ni a l'hivern

És possible que actualment trobem al nostre entorn persones que ara estan passant la covid o que l'han passat fa pocs dies. Estem vivint un pic epidèmic en ple estiu que, segons els experts, entra dins l'esperable. Els virus respiratoris, com la covid, són més freqüents a l'hivern que a l'estiu. Però, per què hi ha tants casos ara?

En les últimes dues setmanes, s'han superat els 7.000 contagis setmanals, una xifra que no es va assolir ni a l'hivern. Al desembre, el nombre màxim d'infeccions a Catalunya va fregar els 6.600 casos a la setmana. A més, aquest estiu hi ha molts més casos que l'any passat en aquestes dates, quan es van registrar 2.700 contagis setmanals a mitjans de juliol, segons el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC).

També hi ha gairebé 500 persones ingressades als hospitals, el doble que l'any passat, tot i que només 15 són casos greus a les Unitats de Cures Intensives (UCI), en comparació amb els 12 ingressats a les UCI a mitjans de juliol del 2023. Tot i aquest increment de casos, en tot l'any no s'ha registrat cap defunció associada a la Covid-19.

Sembla que la immunitat adquirida durant aquest temps ens està protegint, no tant de no agafar la infecció, sinó d'evitar que es converteixi en una malaltia greu. No obstant això, l'arribada d'una nova variant més contagiosa ha canviat l'escenari, segons explica el doctor Antoni Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Les variants JN-1 i KP-2

Tots els virus canvien o muten amb el pas del temps, i el SARS-CoV-2 no és una excepció. Aquest virus, que causa la Covid-19, ha anat mutant constantment els últims anys amb variants com l'Alfa, la Beta, la Delta i l'Òmicron, que ha estat la predominant a Catalunya i al món des del 2022.

Dins d'aquestes variants, hi ha subvariants que els investigadors segueixen de prop. El 2020, l'OMS va establir un grup de treball sobre l'evolució del virus i les seves variants, i aquest any ha creat una xarxa internacional anomenada CoViNet. Aquesta xarxa, formada per més de 30 laboratoris i instituts de recerca de tot el món, té com a objectiu detectar qualsevol canvi o mutació del virus tan aviat com sigui possible i fer-ne un seguiment.

Els experts vigilen si les noves variants són més contagioses, si hi ha més risc de malalties o complicacions associades, si les vacunes i els medicaments són encara eficaços, o si es poden detectar amb les proves diagnòstiques actuals, com els tests d'antígens o les PCR.

Les variants JN.1 i KP.2, les predominants ara mateix, són subvariants dins de l'Òmicron. Tot i ser més contagioses que les seves predecessores, no presenten un risc més alt de provocar complicacions greus. La variant JN.1 és la més detectada aquest estiu, amb un predomini del subgrup anomenat FLiRT, al qual també pertany la KP.2, que va en augment.

Quins símptomes presenten?

Cap de les dues variants presenta símptomes diferents dels que ja coneixem: mocs, mal de cap i de coll, tos, cansament, dolor muscular, etc. En principi, també es detecten amb test d'antígens o PCR, però només es poden distingir d'altres variants en proves de laboratori. En els casos més greus, també presenten complicacions similars a les conegudes, com la dificultat per respirar o la insuficiència respiratòria.

Actualment, no és obligatori aïllar-se en cas de contagi de Covid-19, tot i que es recomana quedar-se a casa els primers dies, almenys fins 24 hores després de no tenir febre. També es recomana portar mascareta i evitar el contacte amb altres persones, sobretot amb les de risc.

Les vacunes de la tardor inclouran la nova variant

Les vacunes de la pròxima campanya de tardor inclouran aquesta variant, destaca el doctor Trilla, que recomana a la població de risc, com la gent gran o les persones immunodeprimides, que es protegeixin amb les noves dosis de reforç: "Convé protegir-se i les vacunes s'hauran actualitzat i adaptat a aquestes variants que estan circulant avui. Però, per entendre'ns, la vacuna que ens vam posar l'any passat ja ha quedat lluny per dir: 'No és la millor protecció'."

El risc de complicacions per als col·lectius vulnerables continua sent més alt, alerta Trilla. Per tant, la protecció amb les noves vacunes és essencial per a la seva salut.

Font: ccma.cat/324