Preocupa la variant Delta i l’augment dels contagis

Preocupa la variant Delta i l’augment dels contagis

Els experts demanen mantenir les mesures de seguretat i la prudència davant l’augment de casos, sobretot entre els joves

L'avenç de la campanya de vacunació segueix a gran ritme i, en paral·lel, es relaxen les restriccions, fins al punt que sembla que tornem a una certa normalitat. Però els experts en la pandèmia de Covid-19 avisen que encara no és així i que cal no relaxar-se. Sobretot, per l'augment de contagis provocats per la variant Delta, que fa témer que calgui frenar aquest relaxament de mesures ja que el risc de rebrot augmenta i el virus es transmet, sobretot, entre els joves. Mataró, per exemple, torna a estar en risc alt

L'investigador del BIOCOMSC Daniel López Codina ha assegurat aquest dissabte que la variant Delta de la covid-19 ja representa "probablement" el 50% dels contagis que hi ha a Catalunya. El creixement de la variant, però, no és homogeni, ja que mentre que a Barcelona és important, no ho és, per exemple, a Lleida. Les prediccions del BIOCOMSC calculen que el creixement de casos actuals continuarà fins al 9 de juliol.López Codina ha demanat que es facin campanyes de sensibilització entre els més joves. L'investigador ha afegit que, si el creixement segueix, caldrà plantejar frenar el relaxament de mesures o, fins i tot, "fer algun pas enrere".

El BIOCOMSC constata que el creixement de casos és "més ràpid" del que es voldria

López Codina veu "clar" que aquesta variant s'anirà estenent i que la forma de fer-hi front és la se sempre, evitar contactes i situacions de risc, i "guanyar temps" amb la vacunació. El BIOCOMSC constata que el creixement de casos és "més ràpid" del que es voldria. L'investigador s'ha mostrat preocupat per la franja d'edat entre 60 i 69 anys que encara no tenen la segona dosi de la vacuna, perquè la variant Delta pot provocar-los més problemes, i també amb la població més jove, on estan augment els casos, com ara entre els de 15 i 30 anys a la ciutat de Barcelona, on la incidència és més del doble que la mitjana de la població catalana. L'investigador creu que alguns membres d'aquest col·lectiu més jove estan "baixant la guàrdia" i, per això, ha fet una crida a fer una campanya de conscienciació en aquesta població a través dels seus mitjans habituals.

Preocupa l’alt risc de contagi de la variant delta de Covid. Foto: R.Gallofré

Demanen que s'elimini les franges d'edat i que es pugui vacunar tothom que vulgui

El president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha demanat al Govern que elimini les franges d'edat i que es pugui vacunar tothom que vulgui. En declaracions a TV3, ha afirmat que és molt important que la vacunació arribi als més joves "com més aviat millor", perquè són els que interaccionen més i especialment en aquesta època de l'any. Per això, ha demanat al Govern que faci "tot els esforços possibles" perquè hi hagi el màxim de població vacunada en el menor temps possible, especialment tenint en compte l'avanç de la variant Delta. També ha fet una crida a la responsabilitat individual i ha valorat que els test d'antígens serien una bona eina per a l'oci nocturn i altres activitats.

Padrós ha reconegut la preocupació per la pujada dels contagis que s'està registrant els darrers dies, també per l'afectació que porti a l'atenció primària. Ha recordat que aquest àmbit sanitari ho va passar molt malament l'estiu passat i ha confiat que la pujada no comporti una afectació en la recuperació de la presencialitat que s'ha anat fent des de la primària.

"Res d'oblidar-nos de la mascareta, ha d'estar a l'abast de tothom"

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha assegurat que el final de l'obligació de portar mascareta a l'exterior és un "primer pas" que mostra que la situació millora, però ha fet una crida a "fer servir el seny" i fer-ho quan es va sol, amb el grup familiar i s'està a l'aire lliure, perquè "el virus se segueix transmetent". Trilla ha recordat que a l'exterior el contagi és poc freqüent i que ja hi ha un bon nombre de vacunats, però ha remarcat que "això continua". "Res d'oblidar-nos de la mascareta, ha d'estar a l'abast de tothom", ha dit. 

La pandèmia creix entre adolescents i joves

"Crec que tothom és conscient que això no s'ha acabat, anem pel bon camí, però encara hem de recórrer molts quilòmetres per arribar al final", ha dit Trilla. Sobre la mascareta als interiors, considera que caldrà utilitzar-la durant els "propers mesos", especialment en llocs com el transport públic. Sobre la variant Delta, Trilla ha explicat que és "més transmissible" que l'original de la Xina o la britànica, fet que passa per "l'evolució natural" del virus. Això provoca que "a poc a poc" la variant índia vagi substituint la britànica. Tot i això, ha remarcat que les vacunes també protegeixen contra aquesta variant, no tant bé com amb les altres dues soques, però donen bona cobertura amb les formes més greus de la malaltia.

"Que ens puguem treure la mascareta no vol dir que ens obliguin a fer-ho"

Per últim, el coordinador de la unitat de covid-19 a l'Hospital del Mar, Robert Güerri, ha indicat en aquesta mateixa línia "que ens puguem treure la mascareta no vol dir que ens obliguin a fer-ho. La seva eficàcia està fora de dubte, té un rol important per reduir la transmissió del virus i funciona". Sobre la incidència de la nova variant índia 'Delta', Güerri ha corroborat que és més transmissible que la variant britànica, però amb quadres clínics de menys gravetat. "La variant Delta és un 60% més transmissible que la britànica –que ja ho era molt-, però sembla menys severa", ha apuntat el metge infectòleg.  coordinador de la unitat de covid-19 a l'Hospital del Mar, Robert Güerri, "Que ens puguem treure la mascareta no vol dir que ens obliguin a fer-ho. La seva eficàcia està fora de dubte, té un rol important per reduir la transmissió del virus i funciona", 

Etiquetes: