El consum d'alcohol, una de les causes de la cirrosi

Redacció / ACN

Prop de 37.000 catalans pateixen cirrosi, causada principalment per l’obesitat i l’alcohol

Els científics assenyalen la importància de detectar de manera precoç les malalties hepàtiques com la cirrosi

Uns 37.000 catalans pateixen cirrosi hepàtica, segons xifres de l’Associació Espanyola per a l’Estudi del Fetge (AEEH per les sigles en castellà), que afirma que la causa principal es troba en l’obesitat i en el consum d’alcohol. La mateixa entitat assegura que joves i cada cop més dones estan canviant la tendència en el patró de consumidors d’alcohol, que causa més del 50% de les cirrosis. L’AEEH treballa en un Pla Nacional de Salut Hepàtica que posa el focus en aquest producte i en la prevenció de la cirrosi. Del 15 al 18 de gener se celebra la Setmana de les Malalties Hepàtiques de Catalunya per conscienciar la població sobre la tendència a l’alça de les patologies cròniques del fetge i la importància de detectar-les de manera precoç.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

A Catalunya la incidència de cirrosi és de 460 casos per cada 100.000 habitants. L’AEEH cita l’enquesta de salut del principat de l’any 2022 per subratllar que un 14,7% de la població d’entre 18 i 74 anys i un 11,7% de la d’entre 6 i 12 anys pateixen obesitat. Estudis recents, afegeix l’entitat, estimen que fins a vuit de cada deu persones amb sobrepès presenten fetge gras i es troben en risc de desenvolupar cirrosi a edats primerenques.

L’hospital de la Vall d’Hebron ha acollit el tret de sortida de la setmana d’activitats per fer divulgació sobre malalties com l’esteatosi hepàtica metabòlica o fetge gras, la malaltia relacionada amb el consum d’alcohol i les hepatitis virals, o el càncer de fetge.

La primera jornada s’ha centrat en la importància de la detecció precoç d’aquestes patologies per dissenyar intervencions que canviïn els pronòstics, atès que són dolències anomenades silents el diagnòstic de les quals sol arribar quan ja presenten fases avançades.