La freqüència cardíaca és el número de vegades que el cor batega per minut. La velocitat d'aquests batecs varia en funció d'una resposta emocional, quan ens sentim amenaçats o com a resultat d'una activitat física. Pel que fa a la freqüència cardíaca en repòs, és aquella que tenim quan estem relaxats.
És convenient saber quines són les pulsacions normals per edats per descartar qualsevol possible anomalia o malaltia. Ara bé, es tracta d'una simple referència per identificar certes patologies, però no totes. I és que una freqüència cardíaca normal, evidentment, no garanteix que una persona estigui completament sana. La freqüència cardíaca en repòs va disminuint a mesura que passen els anys. Els següents serien els valors normals per edat:
Tenir les pulsacions sota control és bàsic per minimitzar el risc de patir dolències cardíaques. Evidentment, quan fem exercici el ritme del cor augmenta i, per tant, els batecs així ho indicaran. De totes maneres, existeixen algunes tècniques si el nostre objectiu és baixar les pulsacions en repòs. Una de les maneres més efectives d’aconseguir-ho és practicar la relaxació, les tècniques de respiració profunda i la meditació. D’altres troben útil anar a fer una passejada a la natura o practicar entrenaments de mindfulness. Una dutxa o bany calent també pot ajudar. Tot això pot anar en benefici d’un ritme més tranquil per al nostre cor, però segurament són els exercicis de cardio els que ens ajudaran a notar més el canvi.
Tot i que l'entrenament de força també enforteix el cor, l'exercici cardiovascular té efectes més prolongats i, amb el temps, augmenta l'eficiència del cor per regular el flux sanguini i distribuir l'oxigen. Alguns estudis diuen que l'exercici aeròbic prolongat afecta el nervi parasimpàtic, augmenta el volum de la apoplexia i disminueix la freqüència cardíaca en repòs. L’alcohol i el cafè en quantitats generoses, en canvi, l’augmenta.