Mataró compta amb un important punt de suport per a les persones neurodivergents i les seves famílies: Aspenedi, una associació sense ànim de lucre creada per una família amb dues filles neurodivergents. La seva missió és clara: vetllar per les necessitats i el benestar de les persones amb diversitat neurològica, independentment de l’edat o etapa de la vida.
Què és la neurodivergència?
La neurodivergència inclou les diferents variants en les funcions cerebrals i en la manera com les persones perceben, processen i experimenten el món. Aquestes diferències, que poden incloure condicions com el TDAH, l’autisme (TEA), la dislèxia, la dispràxia, el trastorn obsessiu-compulsiu (TOC), les altes capacitats (TAC), entre d’altres, no són malalties que calgui “curar”, sinó formes diverses de ser i de pensar que mereixen ser respectades i valorades.
Instal·lacions i serveis
Aspenedi ofereix unes instal·lacions adaptades per a les necessitats específiques de les persones neurodivergents. L’espai inclou:
- Una sala multisensorial.
- Sales de psicomotricitat, vestibular i propioceptiva.
- Despatxos per a teràpies individuals.
- Una sala multifuncional i polivalent.
- Espais adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i sensibilitats auditives.
Entre els serveis que Aspenedi proporciona hi ha teràpies psicològiques, psicopedagogia, logopèdia, psicomotricitat, fisioteràpia, extraescolars de robòtica i dibuix digital, reforç escolar, esplais de dissabtes, casals de lleure, i activitats per a famílies, com els Grups d’Ajuda Mútua (GAM).
Una necessitat cada vegada més evident
Des d’Aspenedi remarquen que la salut mental, la socialització i l’accés als recursos per a persones neurodivergents haurien de ser accessibles per a tothom. Malgrat això, sovint es troben amb dificultats per fer visibles les seves necessitats i serveis, en comparació amb altres àmbits de la salut.
“Aspenedi és a Mataró per atendre totes les persones i famílies que necessiten suport. Si no fem un esforç conjunt per ser receptius i respectuosos amb la diversitat, mai no podrem avançar cap a una societat realment igualitària”, destaquen des de l’associació.