Reclamen una accessibilitat real per a les persones sordes

Redacció / ACN

Reclamen una accessibilitat real per a les persones sordes

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Sordesa, aquestes reclamen una accessibilitat real per garantir la seva autonomia i la garantia de drets

 

Les persones amb sordesa han reclamat a les administracions mesures concretes per garantir l'accessibilitat i garantir així la seva autonomia i el respecte als seus drets. Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Sordesa, la Federació ACAPPS ha presentat un informe que revela situacions en què persones amb sordesa no poden accedir a diversos serveis o instal·lacions per la manca d'elements com el bucle magnètic o els subtítols. L'organització va aconseguir reparar el 2023 el 38% de les situacions de discriminació que els van arribar i en un 28% dels casos es va implantar una solució accessible permanent. Entre d'altres, reclama mesures d'accessibilitat a la justícia o la salut i també més formació a qui les ha d'aplicar.

L'informe constata que hi ha moltes institucions pendent de l'aprovació de pressupostos per poder engegar processos per diagnosticar les necessitats de les instal·lacions, identificar les millores que s'hi poden aplicar, licitar totes les inversions, instal·lacions i serveis, fer les inversions i concretar el protocol d'ús, de revisió i de formació del personal per al seu ús. Des d'ACAPPS han considerat que tot aquest treball requereix una legislatura sencera.

L'organització ha lamentat que les mancances d'accessibilitat en algunes àrees de les administracions s'han naturalitzat però són "tan greus" que suposen la vulneració del dret a l'educació, al a tutela judicial efectiva i a la intimitat a l'hora d'anar al metge, entre d'altres.

  • Entre d'altres, l'informe conclou que fa falta més formació per al personal dels serveis públics i privats, de les instal·lacions i activitats, per tal de conèixer les problemàtiques de les persones amb discapacitat.

Afirma també que l'accessibilitat a la comunicació oral no està encara prou assumida com per a que les solucions que necessita siguin prou intuïtives. Una de les dificultats que comenten és la  d'arribar a trobar interlocucions viables amb persones de grans empreses, de serveis, de mitjans de comunicació o d'entitats financeres. Per això, reclama la implicació de les institucions públiques perquè "busquen un aïllament de l'entorn per evitar haver d'atendre peticions no previstes, no volgudes en la seva operativa habitual".

En el cas que sí que existeixin els mitjans per fer possible aquesta comunicació, l'informe apunta a una manca de coneixement del funcionament de les eines i una manca de formació per part del personal tècnic. Per això, ha demanat assegurar als plecs de condicions per a la gestió d'equipaments la formació específica del personal tècnic en matèria de mesures d'accessibilitat, específicament de bucle magnètic.

  • D'altra banda, l'ACAPPS valora que les aplicacions de subtitulació i transcripció automàtica tenen les seves limitacions. En concret, apunta que en català no funcionen prou bé encara.

El coordinador de la Federació ACAPPS, David Prujà, ha explicat que es desconeix que el 98% de les persones sordes es comunica amb la seva veu i necessiten suports accessibles com el bucle magnètic o l'emissora FM perquè els arribi millor el so i el subtítols per poder seguir una xerrada, un pregó, una reunió de feina. "Si no, queden fora", ha lamentat.

  • D'altra banda, ha lamentat que un any després de la posada en marxa del Codi d'Accessibilitat, s'està "encara lluny" de la implementació de les mesures que contempla.