Les llistes d'espera encara són massa llargues en alguns àmbits a l'Hospital de Mataró

Reduir les llistes d'espera, prioritat a l'Hospital de Mataró: "tenim molta gent endarerrida"

El Consorci Sanitari reconeix que els temps d'espera encara són massa elevats en atenció ambulatòria i proves complementàries, fruit de la caiguda de l'activitat assistencial per la pandèmia

El pla estratègic del Consorci Sanitari del Maresme, ens gestor de l’Hospital de Mataró, fins al 2025 inclou entre d’altres punts la necessitat de transformar-se organitzativament perquè l’oferta assistencial cobreixi la demanda del territori. I en aquest sentit, un dels reptes principals que afronta l’Hospital, en especial després de la Covid, és reduir les llistes d’espera, que actualment estan per sobre del desitjable en àmbits com l’atenció ambulatòria i les proves diagnòstiques i complementàries.

Les proves i consultes de casos greus i urgents es prioritzen i sí estan dins dels terminis

El gerent del Consorci Sanitari, Ramon Cunillera, reconeix que “tenim molta gent endarrerida”, un fet que s’arrossega del cataclisme viscut durant el 2020, quan tota l’activitat hospitalària que no estigués vinculada a la Covid es va haver d’aturar completament durant quatre mesos. La situació s’està reconduint però encara queda feina per fer, malgrat que assegura que l’espera és superior a la prevista “tan sols en les proves i consultes ordinàries”, segons Cunillera, ja que les greus i urgents “es prioritzen” i estan dins dels terminis establerts.

Un dels fets més greus que va provocar la Covid i l’aturada sanitària que encara s’arrossega és la caiguda del diagnòstic de patologies greus (o “infradiagnòstic”, fruit del descens de l’activitat assistencial durant els primers mesos de la pandèmia. En el cas del càncer, a nivell del conjunt de Catalunya, Catsalut calculava el mes de setembre passat que s’havien diagnosticat un 21% menys de casos.

Ramon Cunillera, gerent de l'Hospital de Mataró, en una imatge d'arxiu

Preocupa la patologia mèdica oculta que no apareix fins que no s'explora

En l’actualitat, Cunillera assegura que a l’Hospital de Mataró la situació s’ha regularitzat en aquest sentit, però alerta que “una altra cosa és la patologia mèdica oculta que no s’ha detectat perquè no s’ha explorat”. És a dir, aquelles malalties que “no donen la cara”, i que en circumstàncies d’activitat assistencial regular “haurien aparegut abans”. “És un dels preus que hem de pagar per culpa de la Covid”, ha reconegut el gerent del Consorci, que assegura que estan treballant per corregir-ho.

Pel que fa a les llistes d’espera per a l’activitat quirúrgica, des del Consorci asseguren que la situació sí que és força més positiva, ja que la majoria de casos es troben dins de l’anomenat període de garantia, que és de màxim un any excepte cataractes, malucs i genolls, que és de sis mesos. A més, assenyala que les cirurgies urgents per atacar patologies greus s’estan fent amb tota normalitat, dins dels terminis previstos per a cada cas.

Nou hospital de dia i més quiròfans

El pla estratègic 2025 preveu fer front a aquests i altres reptes assistencials de Mataró i del Maresme Central amb la creació d’un nou hospital de dia, dins de les actuals instal·lacions de l’Hospital de Mataró, destinat a pacients oncològics i hematològics. A banda, l’Hospital es dotarà de dos nous quiròfans, que s’afegiran als 9 actuals, els quals també es renovaran. La inversió prevista és de 10 milions d’euros i les obres, que ja s’estan duent a terme per fases, han d’estar finalitzades el segon semestre de l’any 2024.