La vacunació avança a batzegades. Foto: Salut-ACN

Redacció / ACN

Rússia deia la veritat: la vacuna Sputnik és eficaç en un 91,6%

Un estudi preliminar amb 20.000 persones confirma els bons resultats de la vacuna russa.

La vacuna Sputnik contra la covid-19 té una eficàcia del 91,6%, segons suggereix un estudi preliminar. Un grup d'investigadors russos ha publicat aquest dimarts a la revista científica The Lancet els resultats preliminars obtinguts en un assaig amb més de 20.000 persones. L'anàlisi conclou que el vaccí Sputnik té un nivell de protecció alt contra la malaltia de la covid-19 i no presenta efectes secundaris greus. L'Sputnik s'està administrant a Rússia i a altres països, però no a la Unió Europea on no té l'aval del regulador.

L'Agència Europea del Medicament està en contacte amb els desenvolupadors de la vacuna russa per oferir assessorament científic, però per ara no preveuen iniciar el procés formal de revisió que permetria el seu ús als països de la UE.

Inici de vacunació lent a la UE

Brussel·les preveu tenir suficients vacunes a la primavera per vacunar un 45,5% de la població a finals de juny. Un portaveu de la Comissió Europea ha reiterat aquest dimarts que en el primer trimestre de l'any calculen tenir uns 106 milions de vacunes i uns 300 milions en el segon trimestre. "Això ens permetria vacunar uns 200 milions de persones", va dir dilluns la negociadora en cap de la CE per als contractes amb les farmacèutiques, Sandra Gallina, avançant aquestes dades. La Unió Europea té com a objectiu haver vacunat el 70% de la població a finals d'agost i, per tant, hauria d'immunitzar un 25% de la població entre juliol i agost, si es compleixen els seus pronòstics.

Des de Brussel·les esperen que l'aprovació d'una tercera vacuna, la de Johnson&Johnson, permeti ampliar encara més la campanya de vacunació a partir de la primavera. Per aquesta, només cal una dosi per aconseguir una protecció completa, però encara té pendent rebre l'aval de l'Agència Europea del Medicament.

Segons dades de la Comissió Europea, la UE ha rebut 18 milions de vacunes al gener i espera rebre'n 33 milions més al febrer i 55 milions més al març. Per tant, el bloc europeu confia a accelerar la vacunació aquest mes amb gairebé el doble d'entregues per arribar als 106 milions de dosis en el primer trimestre.