El secretari general de Salut, Marc Ramentol, no recomana utilitzar els tests d'antigen, coneguts com a ràpids, per detectar la Covid-19 com a "passaport" per als àpats de Nadal. El doctor Ramentol ha recordat aquest dilluns que la venda d'aquests tests a les farmàcies està subjecte a la normativa estatal i que caldrà seguir com evolucionen les indicacions en les properes setmanes, però ha volgut deixar clar que no en recomanen la seva utilització "indiscriminada".
El secretari general ha assenyalat que els tests d'antigen són una bona prova diagnòstica i que per això els estan utilitzant en els CAP i en els cribratges, però que s'han d'utilitzar bé, des del procés d'obtenció de la mostra fins al seguiment de contactes en cas positiu.
Molts ciutadans han pensat en els tests com a solució per garantir àpats de Nadal "segurs". Practicar-se'n un just abans de les festes i, amb el negatiu teòricament assegurat, seure a taula amb els familiars sense por a contagiar-los. Quelcom que sona molt bé sobre el paper però que des de Salut ja han explicat que no garanteix que no tinguem el virus i que, per tant, el puguem transmetre.
En una línia molt similar, El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha alertat aquest dilluns a la tarda que els tests d'anticossos que es venen ja a les farmàcies no són un "passaport de seguretat absoluta" que permeti deixar de prendre mesures de prevenció contra la covid-19 en les trobades amb la família durant les festes. En roda de premsa per presentar la campanya de Nadal contra el virus, el ministre ha recordat que si aquesta prova dona positiu, és necessari un PCR per confirmar el diagnòstic. Illa també ha advertit que si l'evolució de les dades no és bona, es poden endurir les mesures dictades pel Nadal, que ara passen per reunions de 10 persones amb permís per viatjar per visitar familiars.
Per la seva banda, l'infectòleg Oriol Mitjà ha avisat que els tests d'antígens "no serveixen" per poder fer àpats de Nadal amb més persones de les permeses, una xifra que oscil·laria entre 8 i 10. "Sí que serveixen perquè aquests àpats siguin més segurs, sobretot si hi ha gent gran" ha assegurat a través d'un seguit de piulades a Twitter. En aquestes també ha subratllat que les proves "no detecten tots els positius infecciosos" i que tenen un "petit marge d'error". Mitjà ha assenyalat que precisament aquest petit percentatge "es torna un nombre absolut molt gran si es reuneix totes les famílies del país".
A mitjan mes de novembre la Generalitat va anunciar un pla per adquirir kits d'automostra de PCR a les farmàcies, que es faria amb el frotis nasal introduint el bastonet uns 2 centímetres i fent-lo girar. En teoria aquest procediment havia d'estar enllestit al cap d'un mes, per tant abans de Nadal, però no sembla que s'hagi avançat en aquest sentit i Argimon ja ha indicat que plans com aquests depenen de l'Estat.